EU-Kommissionen har ifølge CEO Aodh O Donnell fra IFPO (Irish Fish Producers Organisation) en »track-record« med at haste aftaler igennem lige før en ferie – og det ser nu ud til, at netop en sådan »japperi-aftale« er klar til at blive indgået med Island, på selveste juleaftensdag. Uden mulighed for indsigelser eller ekstern kontrol af aftaleteksten eller nogen form for inddragelse fra de berørte parters side.
Det skriver en harmfuld CEO for IFPO Aodh O Donnell til FiskerForum.com, omkring tilladelelsen til Island, om adgang til Fællesskabets farvande og især de pelagiske bestande i irsk farvand.
Irlands fiskerisektor kræver, at minister Charlie MacConalogue øjeblikkeligt standser disse forhandlinger. Irish Fish Producers Organisation (IFPO) administrerende direktør Aodh O Donnell udtaler, at der ikke er nogen plan for, at Island skal kompensere EU eller Irland for denne adgang til EU-farvande.
Rygterne har stået på i månedsvis, men er først nu blevet bekræftet, da minister MacConologue orienterede den irske fiskeindustri i denne uge, hvori det kom frem, at forhandlingerne mellem EU-Kommissionen og Island er gået fra sonderende forhandlinger, til faktisk nu, at være på et meget fremskredent stadium, klar til underskrift.
Da Island både mangler art og mængde af bestande i deres egne farvande, afsøger Island nu muligheden for sin flåde, at fiske i irske farvande – Men hvorfor blev dette ikke nævnt i sidste uge, omkring den islandske ordning på mødet i EU’s Fiskeriråd i Bruxelles?, spørger Aodh O Donnell. Det har fået CEO IFPO manden op i det røde felt og til at fastslå, at Irland er nødt til at reagere på dette, så man kan undgå en lignende gentagelse af Norges adgang til ordningen i de irske farvande. En ordning der nu tillader Norge, at fange tre gange så meget kvote, som Irlands egen kvote.
Aodh O Donnell understregede videre, »dette forslag har alle kendetegnene fra den mangelfulde EU-Norge adgangsordning, der går tilbage til 2005. Dette gør det muligt for en armada af norske fartøjer, at komme ind for at plyndre vores farvande, mens irske fartøjer forbliver i havn.
I 2024 vil Norge fiske næsten 200.000 tons blåhvilling til en værdi af omkring 45 millioner euro. Irsk fiskeindustri får intet af betydning ud af denne ordning mellem EU og Norge,« forklarer han.
»En gentagelse af Norge-aftalen med Island er simpelthen ikke acceptabel. Vi har bestemt afvist den dårligt forhandlede aftale, som Marine Department lægger op til. Vi sigter efter at arbejde i harmoni med andre medlemslande, men vi vil ikke sanktionere yderligere tyveri af vores rige maritime ressourcer fra et eksternt land. Vi forstår ikke, hvorfor vores minister og hans embedsmænd fremskynder en dagsorden drevet af EU-Kommissionen og til fordel for et Island, som ikke-EU-medlem. Hvorfor har vi ikke taget ved lære af fortiden?«
IFPO’s administrerende direktør Aodh O Donnell og IFPEA’s administrerende direktør Brendan Byrne er fast besluttet på, at den eneste vinder er Island i henhold til forslaget fremlagt af minister MacConologue.
Brendan Byrne, administrerende direktør for Irish Fish Processors and Exporters Association (IFPEA) siger, at det forslag, som ministeren har fremlagt, »kun har én vinder, og det er Island.«
»EU indgik allerede en aftale med Norge den 16. marts i år med en enorm adgang til irske farvande, som har marginale fordele for Irland. I stedet giver det andre EU-lande mulighed for at fiske efter atlantisk-skandiske sild i de norske farvande,« forklarer han. »Den irske fisk og skaldyrssektor er blevet drastisk reduceret i de sidste par år, og flåden er reduceret som følge af Brexit, hvor vores fiskekvoter blev givet væk til Storbritannien. Enhver yderligere adgang for udenlandske flåder som Island vil være direkte fatalt for den irske fiskeri- og skaldyrsindustri.«
Aodh O Donnell påpegede, at Island har sin egen tvivlsomme historie, ubæredygtige fiskerimetoder og derfor har en stærk interesse i adgang til bestande uden for egne farvande.
»Island har selv ført tvivlsom fiskeripraksis efter makrel og blåhvilling i årevis, som aldrig ville blive accepteret inden for EU’s fiskeripolitik. Hvordan har Kommissionen forholdt sig til den virkelighed?’ sagde han.
»Kommissionen må ikke fortsætte med et hurtigt »julebrandsalg« af vores ressourcer, uden at tage Irlands interesser i betragtning. Ethvert skridt til at tildele yderligere udenlandske fiskerirettigheder vil møde hård modstand fra den irske fiskeindustri. Vi opfordrer ministeren og EU-Kommissionen til at standse disse forhastede forhandlinger i slutningen af året og udsætte enhver forpligtelse, indtil der er en afbalanceret aftale på bordet, som afspejler den irske industris legitime forventninger.«