Den sortmundede kutling har invaderet de danske have og medført udfordringer for havmiljø og kystfiskeri. Et nyt projekt med støtte fra Miljø- og Fødevareministeriet skal gøre fisken både spiselig og rentabel.
På få år har den sortmundede kutling etableret sig som en ny art i den sydøstlige del af farvandet omkring Danmark og spreder sig nu derfra i et stort omfang. Det er en udfordring for havmiljøet og de eksisterende arter, da den sortmundede kutling er meget aggressiv, territorial og god til at konkurrere om føden og gydepladser. Fisken udgør også et problem for fiskerne, fordi ingen gider købe dem.
Et nyt projekt med DTU Aqua i spidsen vil vende den stigende forekomst af sortmundet kutling til en fordel for dansk fødevareindustri.
»Etablering af et målrettet fiskeri efter den sortmundede kutling er et eksempel på, hvordan man kan skabe værdifulde produkter ud af noget, der har været et problem for fiskere og havmiljø. Det giver bare god mening at finde ud af, hvordan en restvare kan bruges på en måde, man kan tjene penge på og få glæde af,« siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.
Det skal blandt andet undersøges, hvordan fisken smager og føles at spise, og om der er nogle sæsoner, hvor fiskens kød er bedre og mere næringsrigt. Det gøres i samarbejde mellem DTU Food og danske kokke, som også udvikler opskrifter og en fermenteret fiskesauce på den sortmundede kutling. Et produkt, som vil være en nordisk højkvalitetsversion af de kendte asiatiske fiskesaucer, som tilfører maden umami.
Ka’ De li’ kutling?
Ifølge DTU Aqua er der ikke købere til den sortmundede kutling, fordi fisken ikke er en del af danskernes madkultur. Det skyldes ifølge seniorforsker Jane W. Behrens fra Sektion for Havøkologi og Oceangeografi ved DTU Aqua, at fisken har fået dårlig presseomtale og blandt andet bliver omtalt som invasiv og dermed ikke lyder særligt appetitlig.
»Man kan vælge, om man vil se på den som en dårlig ting eller en god ting. Indtil nu har Danmark set på den som en dårlig ting – både for økosystemer, biodiversiteten og fiskerne. Men hvis man i stedet ser kutlingen som en ny ressource, og danskerne samtidig bliver indstillet på, at det er en god spisefisk, så kan den komme ind på det danske marked og blive noget, som fiskerne kan tjene penge på,« siger Jane W. Behrens.
Projektet er støttet med 4,9 mio. kroner fra Miljø- og Fødevareministeriets Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram.
- Projektet er et samarbejde mellem DTU Aqua, DTU Food, NF 340 Lasse III, En?Spire, Fiskernes Filetfabrik A/S, Danmarks Fiskeriforenings PO og Gemba Seafood Consulting. Det forventes afsluttet i februar 2019.
- Foruden et mål om vækst i fiskeriet, går folkene bag også efter at producere til en pris, så den kan passe ind i budgetterne hos plejehjem og hjemmepleje. Det kan blandt andet lade sig gøre, fordi fisken bliver en regional ressource med lave transportomkostninger. Derfor er projektet også miljøvenligt, fordi minimering af transportafstande for fisken betyder mindre forurening.
- GUDP er en erhvervsstøtteordning, der giver tilskud til realisering af gode ideer, der kan styrke en ambitiøs forretningsorienteret nytænkning i det danske fødevareerhverv gennem grøn omstilling. Der uddeles årligt op mod 200 mio. kroner fordelt på to årlige ansøgningsrunder.
- I 2. ansøgningsrunde 2015 modtog GUDP 47 ansøgninger til nye grønne udviklingsprojekter. Blandt disse fik 14 projekter tildelt støtte. I alt blev der givet 75 mio. kroner i støtte - et tilsagn på mellem 2 og 15. mio. kroner per projekt.
- Det forventes at GUDP åbner for nye ansøgninger inden sommerferien med ansøgningsfrist til september.
Læs mere på GUDP´s hjemmeside om formål, ansøgningsvilkår mv.