Thyborøn Havn aflægger et rigtigt godt regnskab for 2023, og havnen udbygger dermed sin position, som en af Danmarks største og mest aktive fiskerihavne og betydningsfuld godshavn.
Det skriver Havnen i en netop udsendt pressemeddelelse
Her skriver de at regnskabet for 2023 sætter ny omsætnings-rekord og lander på 53,25 mio.kr. Det er det bedste resultat i havnens historie som selvstyrehavn. Også resultatet er til den gode side i 2023 med 6,49 mio. kr. i overskud. Det er et ganske flot resultat, da der også er store afskrivninger i regnskabet efter flere års investering i infrastrukturen.
Bestyrelsesformand Karl Kristian Bro udtaler i forbindelse med regnskabet, som netop er godkendt på bestyrelsesmødet onsdag den 28. februar: »i 2023 ender Thyborøn Havn som den andenstørste fiskerihavn og har sat ny rekord på godsomsætningen. Samtidig har vi haft det første store installationsprojekt på Offshore Vind, så der er rigtigt meget at glæde sig over i det regnskab, som vi nu sender til vores ejere, Lemvig Kommune«.
Bestyrelsen har foreslået årets resultat overført til egenkapitalen, idet den fortsatte konsolidering skal anvendes til fremtidige investeringer for dermed at sikre havnens fortsatte udvikling. Thyborøn Havns egenkapital udgør dermed 154,6 mio. kr.
Gods og skibsafgifter er fortsat i vækst
Det er igen lykkedes at øge godsomsætningen på Thyborøn Havn, der i 2023 endte på hele 1,95 mio. ton. Sten- og grusmaterialer fra Jyske Rev er fortsat den helt store godstype i Thyborøn og har ligget meget stabilt de senere år.
Men også de øvrige godstyper såsom kemikalier, olie, biomasse, teglsten og andre nyere specialprodukter bidrog ligeledes til en høj godsomsætning i 2023. Oven i det har installationen af fundamenter på Vesterhav Nord og Syd bidraget godt til havnens omsætning og betydeligt større skibe sejler i dag i havn. Det er alt sammen med til at fastholde og udbygge Thyborøn Havns solide position som en af de større godshavne i Danmark. Thyborøn Havn har haft en støt voksende godsomsætning gennem de sidste 10 år, og nærmer sig en størrelse blandt de 10 største godshavne i Danmark.
Det viser klart, at investeringerne i havnen i nye landområder, kajer og øget vanddybde bærer frugt. Over de sidst 10 år er godsomsætningen vokset fra 0,8 mio. tons om året til hele 1,95 mio. ton i 2023. Det havde ikke været muligt uden de investeringer, der er foretaget især i Sydhavnen og senest med etableringen af nye landarealer og den nye Limfjordskaj III længst mod syd.
2023 blev også et stabilt år for fiskeriet
Også fiskeriet og dermed landingerne i Thyborøn Havn udviklede sig positivt i 2023. Selvom fiskeriet ikke nåede niveauerne fra de store år i 2016-2019, så blev det et godt år for havnen. Der blev i alt landet fisk for 757,7 mio. kr., hvilket er betydeligt bedre end 2022 og samtidig giver Thyborøn Havn en placering som den andenstørste fiskerihavn i Danmark målt på værdien af den landede fisk.
Med resultatet for 2023 fortsætter Thyborøn Havn sit høje aktivitetsniveau, og det står også klart, at de senere års store investeringer giver værdi for havnens kunder og skaber både omsætning og arbejdspladser i Vestjylland. I de senere år er der investeret større million beløb i forbedring af arbejds-forholdene både omkring fiskeauktionen, ved fiskemelsfabrikken TripleNine A/S og ved skibsværfterne i Vestre Inderhavn. Et komplet sværgodskajanlæg blev anlagt i 2016 til offshore vind projekter i Sydhavnen, og senest er der foretaget en uddybning af Thyborøn Kanal, anlagt 170.000 nye m 2 kajnært oplagrings-areal og endnu en kaj på 220 meter er for nyligt også kommet til i Sydhavnen.
Fremtiden tegner lyst og byder på mere aktivitet
Med mere stabile forhold for fiskeriet og et højt aktivitets-niveau på godsområdet, så tegner de kommende år lyst for Thyborøn Havn. Og med erfaringerne fra installationen af fundamenterne på havvindmølleparken Vesterhav Nord og Syd med en kapacitet på 344 MW, samt de nye store kajnære oplagringsarealer i Sydhavnen, står havnen med stærke kort på hånden, når de kommende projekter i Nordsøen skal finde havnekapacitet de kommende år.
Også havnens økonomiske fundament er solidt og muliggør, at havnen fortsat kan udbygge infrastrukturen, så den kan matche de øgede krav, som bl.a. offshore vindenergi projekterne og CO2- besparende godstransport ad søvejen vil kræve i fremtiden. Der er allerede planer om endnu mere vanddybde, flere kajer og flere gode kajnære baglandsarealer.
Dertil kommer det solide samarbejdsklima, som præger hele havnen og den brede pallette af velkvalificerede virksomheder, der er etableret på Thyborøn Havn. Det har stor betydning for den service, som havnen kan yde til alle sine kunder, hvad enten der er tale om fiskeri-, gods- eller offshore vindenergisegmentet. Alle kan forvente, at vi i Thyborøn er villige til at gå en ekstra mil for kunderne, både som havn og som virksomhed på havnen. Og det giver stor værdi for alle.
Havnedirektør Jesper Holt Jensen slutter med at slå fast: »Samarbejde og service er nøgleværdi for alle på Thyborøn Havn. Når de krydres med en solid økonomi, en veludbygget infrastruktur og en stor grad af beslutnings- og handlekraft både i havnens organisation, i havnens bestyrelse, hos havnens ejer Lemvig Kommune, og hos havnens mange virksomheder, så er fundamentet lagt til det næste store ryk i udviklingen. Og lidt ubeskedent vil jeg tillade mig at sige, at det er vi faktisk lidt stolte af i Thyborøn.«