Alle havde fredag den 4. oktober i år, stor sympati med en fisker fra Hundested, der overfor TV2 Kosmopol, kunne fortælle, at da han i sidste måned hev sine garn, 15 kilometer nord for Sjællands Nordkyst, var det med 11 store flotte hummere samt ca. 4o kilo pighvar – men de var døde alle sammen, ramt af iltsvind, måtte man forstå.
Ligeledes kunne en garnfisker fra Helsingør også berette om en tilsvarende historie, blot fra Øresund ved Ven om fangster af døde og hvide fisk.
Men men – normalt ved døde, hvide og stive fisk, tyder det ofte på, når de bliver hevet i land, at de er døde som følge af stress eller dårlig behandling under fangsten. Dette kaldes også »rigor mortis«, som er en tilstand, hvor musklerne bliver stive efter døden. Fisk der rammes af iltsvind, kan dog ligeledes blive hvide og stive, hvilket ofte betyder at de har været udsat for iltmangel over en længere periode før døden.
Men i tilfældet fra Hundested, kan man udfra kortet se, at DCE ikke har meddelt om hverken kraftigt eller moderat iltsvind eller for dens sags skyld lavt iltindhold, fra det område hvor fiskeren har hentet sine hummer og fisk. Tilsvarende er der for perioden 6. til den 29. september ikke været målt kraftigt iltsvind i Øresunde eller nord for Gilleleje, men i stedet moderat iltsvind, hvilket ikke skulle give hvide og stive fisk i garnet, tværtimod.
TV2 Kosmopol havde også løsningen på iltsvinds-problemerne for Nordkysten af Sjælland. Her kunne havbiolog fra Øsunds-akvariet i Helsingør fortælle, at der er kun ét at gøre mht. iltsvindet og det er vi skal have nedsat næringssalt-udvaskningen fra Landbruget. Det er altafgørende, hvis ikke vi løser dét, så løser vi ikke problemet, fortalte han til TV2 Kosmopol. Også her får Landbruget skylden, selvom det for de fleste tæt på Øresund, nok snarre er udledningerne fra storbyernes rensningsanlæg og de mange overløb fra kloaker, der er synderen her.
Men noget stemmer ikke i DCEs iltsvindsrapporten
For samtidig kunne FiskerForum.dk berette om fiskeri i samme periode i et tilsvarende iltsvindsramt område, der ifølge DCE var malet rødt, hvilket betyder kraftigt iltsvind. Så var forklaringen fra en fisker fra disse mørkorange og dybrøde områder, ikke ramt af hverken manglende fangster eller døde fisk.
Istedet lød det overraskende budskab herfra, »alt opfører sig ganske normalt, liv i alt det vi tager ombord og de »flade« holder sig fint ved havbunden også og det gjorde de også sidste år i september måned.«
Så enten lyver farverne på kortene ellers passer det ikke hvad »de grønne professorer« går rundt og fortæller, siger han og håber at de »lærde« har lavet undersøgelser i tank/akvarie, så de ved hvordan fisk/skaldyr opfører sig ved de forskellige »farvekoder«:
- Ved RØD farve på kortet, så flygter/dør fladfisk og bunddyr
- Ved ORANGE farve flygter fladfisk og de bunddyr der kan.
- Ved MØRKEGRØN farve er INTET hverken flygtet eller dødt.
»Desuden har vi masser af alger i vandet lige nu, men dette påvirker IKKE fiskeriet. Ligger bare og driver og slapper af i dag. 475 kg Hummer ialt og ca 100 kg blandet (14 forskellige arter) og som sagt INTET dødt. Og det var der heller ikke sidste år og det er ikke fordi det lige har blæst, men har set sådan ud både i hele August måned og hele septemper«, fortæller han videre.
Man kan måske godt forstå en vis skepsis overfor DCEs målinger og farvelægning af de indre danske farvande, når de viser, at fiskere fanger døde og hvide fisk fra områder uden iltsvind ifølge DCEs kort og andre steder hvor havområdet er rødt og derfor også dødt, fanges der fisk, som sædvanligt..
Endvidere henviser flere til, at der på dette nedenstående kort er indtegnet områder, hvor man baserer sig på to målepunkter der dybde-mæssigt ikke afgrænses, som vist på iltsvindskortet fra DCE – snarre modsat.
En sådan situation, hvor rapporter som dem fra DCE (Danmarks Center for Miljø og Energi) gentagne gange, kun kan forstås som »klare fejl« eller »misvisende oplysninger« om tilstanden i de indre danske farvande, kan skabe betydelig mistillid både blandt fiskere og i offentligheden. Hvis fiskere fanger døde, hvide fisk i områder, som ifølge DCE’s iltsvindskort skulle være uden iltsvind, mens de fanger raske fisk i »røde / døde« områder med angiveligt omfattende iltsvind, underminerer det troværdigheden af rapporternes målinger og analyser.
Fejl af denne type kan indikere problemer med datakvaliteten, målemetoderne eller den måde, resultaterne præsenteres og tolkes på. Når dette sker gentagne gange, bliver det ikke bare et spørgsmål om tilfældige fejl, men en grundlæggende udfordring med rapporternes nøjagtighed og relevans. I en situation, hvor miljødata er afgørende for politiske beslutninger, som påvirker fiskeri og kystøkosystemer, kan det føre til misforvaltning af ressourcer og uhensigtsmæssige politiske tiltag.
Læs eller gense udsendelsen fra TV2 Kosmopol her »Langs Nordkysten får fiskerne døde hummere og livløse fisk i garnet..«
En sådan situation, hvor rapporter som dem fra DCE (Danmarks Center for Miljø og Energi) gentagne gange viser klare fejl eller misvisende oplysninger om tilstanden i de indre danske farvande, kan skabe betydelig mistillid både blandt fiskere og i offentligheden. Hvis fiskere fanger døde, hvide fisk i områder, som ifølge DCE’s iltsvindskort skulle være uden iltsvind, mens de fanger raske fisk i »røde og døde« områder med angiveligt omfattende iltsvind, underminerer det også troværdigheden af rapporternes målinger og analyser.