Det er især EU’s pelagiske sektor, der i skarpe vendinger fordømmer aftalen mellem Færøerne og Rusland, om den meget ombejlede proteinfisk – blåhvillingen.
EU’s pelagiske fiskeindustri er lodret uenige i Færøernes beslutning om at give russiske fartøjer tilladelse til at fiske efter blåhvilling i det særlige område, der ligger mellem Storbritannien og Færøerne.
»Provenuet fra dette russiske fiskeri vil yderligere lette Ruslands krig mod Ukraine, som har ført til unødvendig død, ødelæggelse og menneskelig elendighed,« udtaler Tim Heddema, formand for European Association of Fish Producers Organisations Northern Pelagic Working Group.
Aftalen, der følger de internationale regler, er derfor ikke ulovlig i juridisk forstand, men uacceptabel og moralsk helt forkert. »Færøernes fortsatte licensering og fuld servicering af russiske fartøjer er en beklagelig og uacceptabel handling, ligesom deres ensidige forhøjelse af deres blåhvillingskvote til brug som kvoteswap med Rusland er kritisabel. Den færøske regering bør kraftigt revurderer deres beslutning og omstøde den øjeblikkeligt,« lyder opfordringen fra Tim Heddema.
Både Færøerne og Storbritannien har fiskeri-jurisdiktion over det særlige område, der ligger ud for Skotlands nordkyst og vest for Shetlandsøerne, og internationale aftaler giver dem mulighed for at tildele relaterede fiskekvoter til tredjelande – i dette tilfælde Rusland.
Færøerne havde allerede i november måned 2021 givet Rusland tilladelse til at fiske en kvote på 75.000 tons blåhvilling plus en restmængde på 5.565 tons overført fra 2021.
Russiske fartøjer får også adgang til den færøske fiskerizone mod at få fiskerimuligheder for den færøske flåde i den russiske eksklusive økonomiske zone (Barentshavet).
Særlig regel undtager Færøerne for at lukke havnene for Russiske fartøjer. Så russiske skibe i dette fiskeri, kan fortsat blive fuldt serviceret af Færøerne, herunder genopfyldning af brændstof og mulighed for at omlade fangster til køleskibene i færøske Havne.
Ensidig Russisk og Færøsk kvoteforhøjelse af Blåhvilling
Derudover oplyser EAPO, at på grund af nye ensidige kvoteforhøjelser fra både Færøsk og Russisk side, er blåhvillingsbestandens bæredygtighed sat i fare.
En væsentlig del af den færøske kvoteforhøjelse på 226 procent er sandsynligvis blevet overdraget til Rusland i bytte mod demersale bestande som torsk til den færøske flåde i Barentshavet.
»EAPO glæder sig over den hårde holdning, som den britiske regering og den skotske pelagiske industri har taget over for disse handlinger og denne udvikling, og de opfordrer Europa-Kommissionen til også at tage dette spørgsmål op med Færøerne snarest,« understreger Tim Heddema.
»De færøske aktioner er ekstremt uovervejede og burde, hvis de ikke øjeblikkeligt tilbagekaldes, have betydning for forholdet mellem EU og Færøerne.«