Lektor og professor Max Nielsen der har arbejdet med fiskeri- og akvakulturøkonomi siden 1993 (28 år), er ansat under sektion for Miljø og Naturressourcer og Fødevareøkonomi ved Københavns Universitet, har foretaget nye beregninger til Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO), hvor han finder at Storbritanniens udtræden af EU får mindre konsekvenser for fiskeindustrien og engroshandlen end frygtet. Men beregningerne for de danske fiskere, mangler fuldstændigt.
I lektorens beregninger får man kun konsekvenserne af Brexit, der giver et fald i omsætningen på mellem 2,5 og 4,6 procent for dansk fiskeindustri og engroshandel, men ikke et ord om de danske fiskere.
Der har været mange og lange spekulationer om, hvorvidt den årelange skilsmisse mellem Storbritannien og EU ville påvirke dansk fiskeindustri. Indtil sidste år fangede og landede de danske fiskere, omkring en tredjedel af deres fangster fra britisk farvand. Men en aftale, der har kostet 25 procent af samtlige danske kvoter og en procentvis årlig afgivelse af fiskemængden i britisk farvand, giver dog dybe panderynker i fiskeriet – om dets fremtid. Selvom nogle danske fiskere igen har fået adgang til den britiske fiskerizone.
Trods denne helt åbenlyse dyre aftale for dansk fiskeri, har man med nye beregninger, foretaget af økonomer fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, for Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri påstået, at Brexit-aftalen ikke kommer til at ramme fiskeindustrien lige så hårdt, som man kunne have frygtet. Danske fiskere nævnes end ikke i disse beregninger.
Ifølge beregningerne står den samlede danske fiskeindustri og engroshandel til at miste maksimalt cirka to procent af sin årlige omsætning som følge af told. Omsætningen forventes yderligere reduceret med mellem 0,5 og 2,6 procent på grund af faldende råvareforsyning fra de danske fiskere – det vil sige færre fisk at fange.
Hvorfor tager man ikke fiskeriet´s egne betragtninger med
Der er et helt åbenlyst misforhold mellem hvad økonomerne på Københavns Universitet sidder og leger med og så til de dystre forudsigelser, som fiskerne selv fremlægger. Vestjyske fiskeskippere vurdere det anderledes. Her får man et førstehåndsindtryk af, hvad man alene det seneste års tid har tabt i fiskeriet og her taler man om tab af halvdelen af værdierne på Brexit-aftalen samt på en direkte dårlig aftale med Norge. I dette dystre perspektiv, kan man lægge Storbrittaniens planer om at frede dele af Doggerbanke samt briternes planer om helt forbyde trawlfiskeri i britisk økonomisk zone. Det giver et noget andet billede end professor Max Nielsen’s forudsigelse om, at Brexit kun vil betyde en reduktion i tilgangen af fisk på mellem 0,5 til 2,6 procent.
Oveni denne negative spiral kan lægges vores egen regerings forslag om at frede 10 procent af danske havområder samt afståelse af et betragteligt antal kvadratkilometer yderligere til habitats-områder og havvindmølleparker og ikke mindst energi-øer i Nordsøen og i Østersøen.
Disse oplysninger og tal kunne også være nyttige af få med, så helhedsbillede af dansk fiskeri kan fremstå langt mere realistisk og ikke som et skønhedsbillede, som end ikke får politikerne til at rynke på næsen, når fiskeriets vilkår skal drøftes igen.
Forvrangning af sandheden
For istedet får man det indtryk, at flere kvoter end ikke fiskes fuldt op. Kun kvoterne for sild og makrel, udnyttes efter det oplyste 100 procent. De øvrige kvoter, der reduceres i Brexit-aftalen, udnyttes kun delvist fortæller man videre. Det betyder, at de fisk der mistes på grund af reducerede kvoter til dels kan indhentes ved at udnytte dem bedre og eksportere dem til andre lande i EU, forklarer økonom og lektor samt professor Max Nielsen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet. Fiskeriet skal bare gøre det lidt bedre og afsætte fisken til anden side. Det lyder nemt – men det er det ikke og ikke nok med det så runder man det af med en hidtil ukendt frækhed – for selvom de danske fiskeres kvoter, der indgår i Brexit-aftalen, reduceres med samlet set 9 procent, er der stadig fisk at hente for de fleste arter, hvis altså de nuværende kvoter udnyttes.
- Beregningerne er udført som en del af myndighedsbetjeningen af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
- Eksport af fisk og fiskeprodukter til Storbritannien udgjorde i 2019 1,5 mia. kr. af den totale danske eksport af fisk og fiskeprodukter på 27,6 mia. kr. (5,5 procent). Omkring 800 mio. kr. heraf kan blive pålagt told.
- Danske kvoter i de områder, der påvirkes af Brexit-aftalen, reduceres som helhed med 9,0 procent
- Beskæftigelsen i den danske fiskeindustri og engroshandel udgjorde i 2015 i alt 4.697 fuldtidsbeskæftigede.