Rødspætte-bestanden i Kattegat og Østersøen oplever en markant stigning, og danske fiskere forventes at fange betydeligt flere rødspætter i de kommende år. Trods mediebilledet af manglende fisk i de indre danske farvande, viser den seneste rådgivning fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) en mere nuanceret virkelighed.
Mens antallet af torsk i Kattegat og Østersøen er faldet gennem årene, trives de fleste andre kommercielle fiskearter godt, det skriver Fiskeritidende.dk på baggrund af ICESs analyse af rekruttering og gydebiomasse af rødspætter i de nævnte farvande. Det udviser en eksplosiv stigning over de seneste tre til fire år.
Henrik Lund, der er biolog ved Danmarks Fiskeriforening (DFPO), påpeger, at rødspætte-bestanden er et eksempel på en fiskeart, der pludselig trives særdeles godt.
Selvom fiskeriets landinger af rødspætter har været faldende i de senere år, forventes en øget fangst i Kattegat i fremtiden. Fiskerne observerer allerede nu en betydelig tilstedeværelse af rødspætter og forventer gode årgange fremadrettet.
Den positive udvikling begrænser sig ikke kun til rødspætter, da fladfiskene generelt trives godt i farvandene. Skrubber, tunger, pighvar og slethvar viser stabile eller ligefrem stigende bestande ifølge ICES-rådgivningen.
De pelagiske fiskearter som makrel, sild, hornfisk og brisling er ligeledes talrige, og i Kattegat er fjæsing-bestanden nærmest eksploderet.
Henrik Lund understreger, at situationen er mere kompleks, end medierne og miljøorganisationer ofte fremstiller den. Selvom torskebestanden lider, har de fleste andre kommercielt vigtige fiskearter det relativt godt i både Kattegat og Østersøen. Denne vurdering er ikke blot baseret på påstande fra fiskeriforeningen, men støttes af videnskabelig rådgivning fra ICES, som giver et mere nuanceret billede af situationen.