Der må ikke fiskes mere end 49.614 tons sej i Nordsøen næste år, ifølge det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES), som i går udstedte et kvoteråd for 2022 for demersale fiskebestande i Nordsøen og det omkringliggende område.
Årsagen til nedgangen i sej-kvoten er en dårlig rekruttering, og at gydebestanden er faldende, siger havforsker Bjarte Bogstad, der fortæller at de 49.614 tons sej er et fald på 24 procent i forhold til kvoterådet i 2021.
Havforsker Bjarte Bogstad er Norges repræsentant i ICES’s rådgivende udvalg (ACOM) og forsker ved Institut for Havforskning.
Lille ændring for torsk
For torsk i Nordsøen er rådet op til 14.276 tons, hvilket er 3% lavere end rådet for 2021.
Gydebestanden for torsk er således nedjusteret fra sidste år og derudover er genopbygningsmålet også reduceret, da det nu er baseret på bestand-niveauet for perioden 1998 til 2020, mens det tidligere også har taget højde for, at bestand-niveauet og rekrutteringen var højere i perioden før 1998. Disse to faktorer betyder, at kvoterådet vil ændre sig lidt fra sidste år.
»Historisk set er dette meget lavt råd til både sej og torsk, som er de to vigtigste bundfiske-bestande i Nordsøen for norske fiskere,« siger Bogstad videre.
Lidt mere kuller
Bogstad anfører, at ICES anbefaler, at kullerkvoten øges med 86% til 128.708 tons, og kvoten for modregning øges med 236% til 88.426 tons. For kuller er rådgivningen højere end i mange år på grund af at års-klasserne 2019 og 2020 er stærke. Hovedårsagen til, at rådet går ind for modtagelse, er, at referencepunktet er ændret.
Rådet for rødspætte falder med 15% til 142.508 ton, og rådet for lysis falder med 27% til 75.052 ton.
For disse fire bestande udgør norsk fiskeri en lille del af den samlede fangst.
Opdateringer i november
»Kvoterådet for Nordsøen kan revurderes hvert kvartal til efteråret på baggrund af opdaterede oplysninger, så man må regne med, at nogle af rådene derefter kan ændres,« siger Bogstad
Den opdaterede rådgivning offentliggøres den 5. november
Link til rådgivning på ICES her.
(NB: Rådgivningen til belysning findes et andet sted end de andre råd, du kan finde den på ICES her)