Det har det tyske Institut »Johann Heinrich von Thünen« i Braunschweig sat sig for at forklare. De har udgivet et multimedieindslag for at forklare, hvordan vestlige Østersøsild påvirkes af klimaændringer.
FiskerForum.dk – Konklusionen er måske ikke så overraskende for andre grønne organisationer og biologer samt havforskere, men er ikke den løsning som de fleste fiskere bryder sig om at høre. ICES-beregningerne viser nemlig, at med en markant reduktion af fiskeriet i Østersøen vil bestanden være i stand til at komme sig inden for få år på trods af fortsat dårlig rekruttering.
I denne »feature-artikel« (artikelform der behandler emnerne dybere end nyhedsjournalistik) forklarer Christopher Zimmermann, fra Thünen Instituttet, hvordan klimaændringer påvirker sildeproduktiviteten, og hvad han og andre forskere ved Thünen Instituttet for Østersøfiskeri i Tyskland, har gjort for, at afdække dette i løbet af de sidste 15 år.
Den vestlige Østersø-sild, der er en af de vigtigste ressourcer til kystfiskeriet i regionen, har produceret stadig færre og mindre afkom siden 2004. Thünen Instituttet har undersøgt årsagerne og har i den forbindelse produceret en web-baseret multimediefunktion for at illustrere resultaterne af denne forskning.
Bestandsvurderinger udført af Silde-vurderings-arbejdsgruppen for området syd for 62ºN (HAWG), har revideret nedad i en årrække, da bestanden nu er langt mindre end grænse-referencepunktet.
Siden 2019 har ICES derfor anbefalet at lukke alt fiskeri, der udnytter bestanden.
Hvorfor falder rekrutteringen
For at undersøge dette rekrutteringsfald brugte Thünen Instituttet én af de længste tids-serier for en kommercielt udnyttet fiskebestand – Thünen sildelarverundersøgelsen. Siden 1977 er denne undersøgelse blevet udført af Thünen Instituttet og dets forgængere på hoved-gydepladsen for vestlige Østersøsild, Greifswalder Bodden og Strelasund (også vist i ICES æg- og larverundersøgelsesdatabase).
- Er antallet af rovdyr steget?
- Er bytte for larverne reduceret?
- Skyller storme ynglen på land?
- Skylles larverne ud af Bodden?
- Er øget næringsstofbelastning årsagen?
- Er der for få vandplanter?
I foråret 2021 kunne Thünen Instituttet så endelig offentliggøre en hypotese med beviser, der førte til en konklusion, at det hovedsageligt er de varmere og senere vintre, der fører til reduktion af rekruttering.
Men hvad betyder det for den vestlige Østersøsild
Med onlineprojektet forklarer Thünen Instituttet sildens betydning for det lokale kystfiskeri og hvor indvirkninger af klimaændringer på produktiviteten af en kystfiskerbestand er blevet bevist. Produktiviteten af bestanden er formentlig halveret i forhold til 1990’erne.
Ved at bruge den viden, Thünen Instituttet har opnået, deler de også observerede eller forventede virkninger af opvarmning af havtemperaturer andre steder, i troperne og polarområderne. Og endelig foreslår de måder, hvorpå bestanden kan komme sig.
ICES-beregninger viser, at med en markant reduktion af fiskeriet vil bestanden være i stand til at komme sig inden for få år på trods af fortsat dårlig rekruttering.
Men selvom den genoprettes, vil produktiviteten blive reduceret til det halve, ligesom de fangster, der kan tages bæredygtigt. Reduktion af andre stressfaktorer end temperatur, såsom eutrofiering (mindre kvælstof-udledning) kan hjælpe bestanden med at få en del af dens historiske produktivitet tilbage.
FiskerForum.dk kommentar: Der er i rapporten ikke taget hensyn til sælernes og skarvens fødeindtag samt sælernes spredning af parasitter og orme, og heller ikke udledninger fra byernes kloak-overløb ifbm. ekstremregn og skybrud. Endvidere mangler man en forklaring på hvilken påvirkning færre storme og dermed mindre opblanding af det mere saltholdige vand fra Nordsøen med Østersøens brakvand, betyder i denne sammenhæng. Rapporten efterlader det indtryk, at det nærmest kun er en reduktion af fiskeriet efter rovfisk (torsk) i Østersøen der kan redde sildebestanden.
Du kan se Thünen Forklarer: Sild fanget i klimaændringer (engelsk)