Men det har de grønne organisationer og deres mange medløbere travlt med at påstå for tiden. Nu her senest med Danmarks Naturfredningsforening DN’s kobling til og overskrift om: »At beskyttelse af torsken virker: Rekordmange torskeunger i trawlfrit havområde«.
Denne sammenkobling med et trawlfrit Øresund og et fiskestop i gydeperioden samt kvotebegrænsninger i torskefiskeriet, skulle være årsagen til det aktuelle boom i mængden af torskeyngel i Øresund. Fordi hav-naturen og levesteder ikke er blevet bundtrawlet i over 90 år.
Hold nu op – det skriger til himlen, at disse grønne organisationer nu igen forsøger at slå plat på et trawlforbud med en stigning i yngelbestanden for torsk. Noget der intet har med trawlfiskeriet at gøre. Men som åbenbart passer helt fint ind i den generelle udskamning af et helt fiskerierhverv, som de grønne organisationer praktiserer for tiden.
Men det er helt forkert og I læste helt rigtigt – som i helt forkert..
Torskens æg gydes om vinteren fra januar til april og som noget ret specielt for torsken, så svømmer hannen og hunnen med bugen mod hinanden op gennem vandsøjlen under gydningen. Det sikrer en særlig effektiv befrugtning af æggene, og det betyder, at klækningsprocenten for torsk er blandt de højeste for fisk.
De befrugtede æg er »fritsvævende« i vandsøjlen og efter få timer flyder de op til overfladen. Her flyder de omkring, indtil de efter 2 til 4 uger klækkes. Larverne lever først pelagisk (oppe i vandsøjlen og ved overfladen) – hvor mængden af føde er størst.
Øresund er et gennemstrømnings-farvand, hvor vand fra Kattegat blandes med vand fra Østersøen. Disse enorme vandmasser udskiftes kun via vores snævre sunde i de indre farvande som eksempelvis Øresund.
Fra Kattegat strømmer der, via de dybe render, vand med et højt indhold af salt ind i Øresund. Vandet stammer oprindeligt fra Nordsøen og strømmer ind i Øresund via Kattegat. Det saltholdige vand udgør det nedre vandlag i Øresund, og det bliver bremset ved Drogden (området mellem Amager og Saltholm), hvor den ringe bunddybde forhindrer det i at strømme videre ind i Østersøen.
Når det brakke og lettere vand fra Østersøen strømmer mod nord igennem Øresund, lægger det sig som et lag oven på det tungere og noget mere saltholdige bundvand.
Torskens æg driver så i 8 og helt op til 60 dage i overflade-vandet inden de klækkes til 3 til 6 mm store torskelarver (afhængig af vandtemperaturen).
Kigger vi lidt på hvor langt et torske-æg kan flytte sig, Så ser regnestykket således ud. Hvis vi regner med 8 dage og 1 knobs strøm – så er de første æg ført 350 kilometer væk fra Øresund . . . tilmed forbliver de små torsk i de øvre vandlag indtil de først som 3 til 5 cm søger mod lavere vand kystnært.
Så med mindre de små torsk har overnaturlige evner eller de kan flyve, ja så har ganske få eller ingen af de små torsk i de sydlige snævre vande noget med gydning i Øresund at gøre . . . det må være sket langt sydligere og tilført med den nordgående strøm istedet.
Eller hvodan vil Danmarks Naturfredningsforening DN, Verdens-naturfonden WWF, Levende eller Hav eller andre af de »grønne pengeklubber« FORKLARE at det INTET har med trawl at gøre???
Er der nogen i DN’s bestyrelse eller daglige ledelse der på almindeligt dansk kan forklare hvorledes DN kan koble mængden af torskeyngel sammen med trawlfrie områder. Det må selvfølgelig også gerne være en person fra DN’s mange ekspert-udvalg indenfor Miljø eller natur- og planfaglige udvalg, der kommer med en forklaring på DN’s påstand.
Det kan blive interessant læsning!