Når du køber rejer i supermarkedet og efterfølgende sætter tænder i dem på et stykke brød, er det sandsynligvis dybvandsrejer, på latin kendt som Pandalus borealis.
Rejer er en populær sommerret, ofte serveret på brød med mayonnaise, citron og en kølig drink til. Men har du nogensinde tænkt over, hvilken type rejer du spiser?
Mange forskellige rejer
I Norge findes der omkring 45 forskellige rejearter. Nogle lever på lavt vand, mens andre trives på flere tusind meters dybde. Nogle kravler rundt på havbunden, mens andre svømmer frit i vandet.
Forskere bruger en »nøgle« til at identificere de forskellige rejearter. Denne nøgle hjælper med at skelne mellem arter ved at se på skallen, piggene på rygskjoldet, længden af pandetornen og udformningen af kløer og ben.
De rejer, der bliver spist i Norge, kaldes dybvandsrejer. De lever ofte på dybder fra 70 meter og ned til flere hundrede meter. Om natten kan de vandre op i vandet for at finde mad.
Hvorfor er nogle rejer sorte i hovedet?
Et almindeligt spørgsmål er, hvorfor nogle rejer har en sort farve i hovedet. Det er faktisk rogn! Når hunrejen får rogn, dannes den først i hovedet. Dette er helt ufarligt, og rejerne kan stadig spises.
Vidste du det?
- Der er cirka 45 forskellige arter af rejer i Norge.
- Rejer har fasetøjne, ligesom insekter.
- Når hunrejen får rogn, dannes den først i hovedet.
- Rejer kan leve i mange år, måske op til 10 år i de nordlige områder.
- Rejer skifter køn i løbet af deres liv. De starter som hanner og bliver senere hunner.
- Rejens skal fungerer som dens skelet. I modsætning til mennesker har de deres muskler inderst og skelet yderst.
- Rejer skifter skal mange gange for at vokse sig større.
- Om natten svømmer rejer op i vandsøjlen for at finde plankton.
Smagen af rejer
Rejer kan spises hele året, men de smager bedst om vinteren eller tidligt om foråret, før rognen klækkes. Ulike rejearter smager forskelligt, og den store røde glasreje er en favorit blandt mange for dens gode smag.
Dybvandsrejer og kønsskifte
Dybvandsrejer begynder livet som hanner og skifter senere til hunner. For at vurdere bestanden af rejer undersøger forskerne, hvor mange hanner og hunner der er, samt deres alder.
Rejer er ikke kun en lækker delikatesse, men også en fascinerende del af havets økosystem.