Hvide Sande Havn og Sydvestjysk Fiskeriforening samt Hvide Sande Service Group havde fredag den 31. januar klokken 08.00 fornøjelsen af at byde velkommen til nytårskur på Fiskeriets Hus i Hvide Sande med alt hvad tilhører et veltilrettelagt morgenkomplet og næsten fuldt hus.
Det blev til nogle opmuntrende timer i selskab med indlæg fra Havnedirektør Mogens Pedersen og fiskeriformand Thomas Rahbek Sloth samt bestyrelsesformand Hans Schneider og værftsdirektør Carl Erik Kristensen, der hver især fremhævede deres kompetance områder.
Efter en kort velkomst af Mogens Pedersen, gik Thomas Sloth på med sin version af fiskeriet anno 2024 – det forgangne år, hvor Hvide Sande kunne bryste sig af at være den tredje største havn på landsplan med en rekordstor landingsmængde af fisk og hvor Havnen holder femte pladsen med den samlede landingsværdi af fisken.
I 2024 landede danske fiskere i alt 464.239 tons fisk til en samlet værdi af 3,1 milliarder kroner.
Med hensyn til landingsmængder modtog følgende havne de største mængder:
- Skagen: 200.958 ton
- Thyborøn: 66.799 ton
- Hvide Sande: 45.677 ton
- Hanstholm: 32.105 ton
De danske havne med de højeste landingsværdier var:
- Skagen: 878 millioner kroner
- Thyborøn: 323 millioner kroner
- Hirtshals: 302 millioner kroner
- Hanstholm: 290 millioner kroner
- Hvide Sande: 154 millioner kroner
Trods dette glade budskab fandt Thomas Sloth anledning til at fremhæve vores hestereje-fiskere – 46 ialt – der blandt andet kæmper med et stort antal hvilling, langs den vestjyske kyst, der gør et betragteligt indhug i de grå rejer eller sandrejer som de også kaldes. Hesterejer der er en vigtig del af hvillingens føde.
Ligeledes fik Aarhus Universitets trawlrapport fra Kattegat. En rapport bestilt af Danmarks Naturfredningsforening samt betalt af Velux Fonden, et par hårde ord med på vejen og med rette. Miljøminister Magnus Heunicke anvendte oprindeligt Aarhus Universitets trawlrapport som grundlag for at argumentere for indførelsen af store trawlfri områder i danske farvande.
Rapporten blev brugt til at understøtte påstande om, at trawlfiskeri havde forårsaget betydelig skade på havbunden i Kattegat. Efter omfattende kritik fra både danske og internationale forskere, der påpegede alvorlige fejl og unøjagtigheder i rapporten, besluttede Heunicke at trække rapporten tilbage og undlade at bruge den i de kommende forhandlinger om Fiskerikommissionens anbefalinger.
Thomas Sloth kom også ind på den igangværende voldgiftssag mod briterne, som kom efter Storbritannien i marts måned 2024 indførte et forbud mod tobisfiskeri i sine farvande, herunder områder som Doggerbanke. Dette forbud har haft betydelige økonomiske konsekvenser for danske fiskere, der traditionelt har fisket tobis i disse områder. Forbuddet er blevet kritiseret for at være baseret på et svagt videnskabeligt grundlag og for at diskriminere EU-fiskere, da det primært påvirker dem.
Der køres nu en voldgiftssag mod Storbritannien for brud på Brexit-aftalen. Dette er første gang, en sådan voldgiftssag indledes under aftalen, hvilket understreger sagens alvor. Thomas Sloth forklarede at forbuddet rammer vores fiskere særligt hårdt, da de fanger op mod 96 procent af EU’s tobiskvote.
Voldgiftsretten i Haag har afholdt høringer om sagen den 28. til den 30. januar 2025. Her fik både EU og Storbritannien mulighed for at fremlægge deres synspunkter. Efter høringerne forventes voldgiftsretten at offentliggøre sine foreløbige konklusioner indenfor 30 dage så håbet er at vi måske lidt inde i tobis sæsonen der starter den 1. april, kan få tilladelelsen tilbage, så der igen kan fiskes på Doggerbanke. Ellers er ICES anbefalinger for område 2r gode og forventningerne, med eller uden Doggerbanke, at det bliver en »roll over«, altså samme mængde som sidste år.
Derefter gennemgik Thomas Sloth TAC´en for 2025, der på flere områder viser en stigning for de fleste arter.
CO2-afgiften fik også et »hug« med på vejen. En CO2-afgift der uretfærdigt rammer dansk fiskeri urimeligt ved at pålægge fiskerne en ekstra økonomisk byrde, som udenlandske konkurrenter ikke står over for. Det gør danske fiskere mindre konkurrencedygtige, reducerer landingerne i danske havne og driver fiskepriserne op, hvilket skader både erhvervet og forbrugerne, fortalte Thomas Sloth – der til sidst havde en tro på, at når fiskeriminister Jacob Jensen (V) på Fiskerikonferencen i Ringkøbing holder sin tale, så vil den blandt andet og forhåbenligt indeholde det alle fiskere sukker efter, nemlig en mulig udskydelse af CO2-afgiften eller en ordning der tilbagefører den betalte afgift 1:1 – det er håbet gentog Thomas Sloth – Men håbet lever.. Samtidig kunne præsident Trumps »drill baby drill« måske fremrettet, selvom det ikke flugter med den danske klimapolitik, give en lavere oliepris.
Derefter var det formanden for Hvide Sande Havn Hans Schneider der gik på med nyt fra Havnen. Han indledte med, at han i sit mangeårige virke, pludseligt kunne mærke et »gearskifte« hos politikerne og embedsmænds side om evnen til at træffe beslutninger. hvilket passede glimrende ind i Hans Schneiders virke. Men også til hans visioner for den vestjyske Havn, hvor specielt godstransporten får lidt mere fokus i det kommende år.
Værftsdirektør Carl Erik Kristensen fra Hvide Sande Shipyard kom med en opfordring i sit indlæg – Kæmp for det vi har.. hvor han henviste til fiskeriet, som er hele Hvide Sandes DNA. Et fiskeri der har skabt Havnen og Vestkystbyen. Men også at bibeholde et fokus på de andre store områder for havnen, som turismen, godstransporten samt til tilknyttede industrier og selvfølgelig værfterne.
Afsluttende for nytårskuren blev med forsker og foredragsholder samt ekspert i russiske og ukrainske forhold, Flemming Splidsboel Hansen, der tog os med på et kig på verdenssituationen som den ser ud netop nu.