Det store koralrev man har fundet ud for den norske kyst er et smukt, vidtstrakt landskab. Men næsten halvdelen af revet, er måske allerede blevet ødelagt af fiskernes trawl. Så nu har man fået travlt med at finde ud af hvor meget der er gået tabt.
Forskning Norge har i samarbejde med Universitetet i Tromsø været inde og vurderer Røst Reef, Verdens største dybvands koralrev. Revet består hovedsageligt af koraller Lophelia typen og er levested og fristed for mange arter af denne eremit krebs.
I det nordlige Atlanterhav er store områder med koraller, på meget dybt vand. Korallerne vokser helt ned til 1400 meter dybde
Økonomi Professor Claire Armstrong har startet et forskningsprojekt, der skal fastsætte værdien af R03;R03;disse koraller, da det stadigvæk er et område vi ikke ved ret meget om.
Forskningen i dybhavs koraller har et biologisk perspektiv. Ingen ved med sikkerhed, hvilken rolle disse koralrev spiller for økosystemerne i havene, siger Armstrong.
Så sent som i 2002 blev der forsket i et kæmpe koral område ud for Røst i Lofoten. Røst Reef er verdens største dybvandskoralrev. Det måler 100 kvadratkilometer, er 35 km langt og ligger på 300 til 400 meter dybde.
Havforskningsinstitutet kortlagde koralrevet og understregede på det tidspunkt, hvor kortlagt koralrev, og understregede hvor dårligt den norske kontinentalsokkel er blevet udforsket.
Fiskerne havde råbt op om dette i flere år.
Grunden til at vi alle ved noget om disse rev er, at de er ved at forsvinde. Og det var ikke biologerne som råbte advarslen først.
Advarslen kom allerførst fra de kystnære fiskere, fangsterne blev mindre og mindre efter man var begyndt at trawle mere intensivt i området omkring koralrevene. Biologerne havde måske ikke haft kendskab til tabet af koralrevet, hvis ikke fiskerne først havde råbt vagt i gevær, siger Claire Armstrong.
Medierne kom gradvist op med flere og flere billeder af ørkenlandskaber på havets bund. Resultatet af bundtrawl var katastrofalt.
Disse koraller vokser ekstremt langsomt, og nogle af revene skønnes at være over 10.000 år gamle. Korallerne kan både være samlet i større grupperinger eller ligge spredt i mindre områder. I den forløbne periode kan vi have mistet mellem 30 og op til 50 procent af korallerne, som følge af intensivt trawlfiskeri. Pludseligt gik det op for folk at noget værdifuldt var ved at gå tabt.
Armstrong har modtaget midler fra Tromsø Grundforskningsfond med henblik på at beregne de økonomiske konsekvenser, som et eventuelt tab af koralrev kan have for os.