Nemlig at lukke fiskeriet ned på havnen i Sønderborg – For der er åbenbart flere penge i at udvikle Sundgade i Sønderborg til boligformål end bevare stedets fiskerierhverv med dets mindre kuttere og maritime atmosfære. De sidste fiskere smides nu på porten.
Men det sker ikke uden sværdslag fra fiskernes side på Havnen i sønderborg, efter de har modtaget kommunes opsigelse af lejemål på Fiskernes Erhvervsplads ved Sundgade. De kalder kommunens fremsendte opsigelse for ikke mindre end en svinestreg.
Sønderborg Kommune har kastet en mørk skygge over, hvad der er tilbage af fiskeriet og dets tilknyttede aktiviteter på havnen i Sønderborg. Kommunen har opsagt lejemålet for fiskernes virksomhedslokaler på erhvervskajen ved Sundgade. Dette betyder, at fiskerne ikke længere kan bruge faciliteterne fra marts måned næste år, når opsigelsesperioden udløber. Hallerne er på lejet grund, og det er netop denne lejeaftale, der nu er blevet opsagt af kommunen.
Palle Heinrich, der repræsenterer fiskernes selskab og tidligere var erhvervsfisker i Sønderborg, er ikke tilfreds med kommunens opsigelse.
Han påpeger, at fiskerne i 2012 købte den ene halvdel af grunden for omkring en million kroner og bruger den i dag til kølerum og isværk for de tilbageværende erhvervsfiskere i området. Den anden halvdel af grunden, opført i 2008, bruges til opbevaring. Heinrich kalder kommunens handling for en ›svinestreg‹ og anklager dem for at ›stjæle‹ bygningerne.
Selvom kommunen har varslet opsigelsen siden sidste år, kommer den ikke desto mindre som et kæmpe chok for fiskerne. De har end ikke fået anvist en alternativ placering i Sønderborg af kommunen. Udvalgsformanden Kirsten Bachmann forstår fiskernes frustration, men påpeger, at opsigelsen er juridisk i orden og helt korrekt varslet.
Kommunen har afholdt arkitektkonkurrence for udvikling af Sundgade og i forlængelse heraf er der udarbejdet et kvalitetsprogram, som ender ud i et salg af kommunes arealer afsluttende med en ny lokalplan.
Disse handlinger, bærer tydeligt præg af Sønderborgs Borgmester Erik Lauritzen (S), der sidste år sammen med borgmesteren i Aabenraa Jan Riber Jakobsen (K) krævede forbud mod trawlfiskeri og muslingeskrab i de omkringliggende fjorde, bælter og sunde ved Als. En modstand og en negativ holdning til et ellers hæderkronede erhverv, som således nu har nået sin afslutning i Sønderborg.
Udviklingsplanen og Kommunes holdning indikerer ned al tydelighed, at erhvervsfiskerne i Sønderborg står overfor en bitter afslutning på deres tilknytning til havnen. Kommunens handling udfordrer dansk fiskeris fremtid, især her i Sønderborg, hvor et fælles sted for småfiskerne nu tilsyneladende bliver lukket ned, hvilket fiskerne selvfølgelig ikke er tilfredse med.