Hollandske østers fiskeri går efter MSC mærkning

Hollandske østers fiskeri går efter MSC mærkning

Den hollandske Østers Sammenslutning har startet sin vurdering i forhold til det internationalt anerkendte MSC mærkning for bæredygtigt fiskeri. Hvis det lykkes, vil det give deres to fiskerier mulighed for at mærke deres produkter med MSC – miljømærket.
De to arter er følgende: Native Oyster (Ostrea edulis) og stillehavsøsters (Crassostrea gigas). De vil blive vurderet på samme tid. Begge fiskerier håber på en styrkelse af østersbestandene – et Catch and Grow system. (GAG system)

Østers fiskeriet

Østers Fiskeriet er placeret i den hollandske Nordsø-kyst region i den østlige del af Schelde (Oosterschelde) og Lake Grevelingen (Grevelingenmeer). Her er omkring 30 virksomheder og enkeltpersoner beskæftiget i østers fiskeriet, der tilsammen kontrollerer næsten hele udbuddet af hollandske østers. De Hollandske Østers og Stillehavs Østers er fanget ved hjælp af en “kor”, et særligt net, der skraber østers fra bunden. Bestanden af de Hollandske Østers er meget mere sårbare end ”Stillehavs Østers” og følsomme overfor sygdommen Bonamiasis. Fiskerne fra den Hollandske Østers sammenslutning, fangede omkring 700.000 Hollandske Østers og omkring 35 millioner af Stillehavs Østers. Disse afsættes til det Belgiske, Tyske, Franske og det Italienske marked.

På vej til fuld Certificering

Jaap de Rooij, sekretær for den hollandske Østers Sammenslutning sagde: “Vi er overbeviste om, at østers i Holland, er høstet på en bæredygtig måde. Certificering til MSC standarden vil derfor være en bekræftelse af dette. For vi har i mere end 100 år dyrket østers netop disse steder. Vi er på vej til en fuld certificering og har tillid til at vi modtager det ønskede MSC certifikatet.

Møder en stigende efterspørgsel efter MSC-certificeret skaldyr

Nathalie Steins, MSC manager Benelux, siger: “Jeg er glad for, at den hollandske Østers Sammenslutning har valgt at måle dens bæredygtighed i forhold til MSC-standarden og stræber efter MSC-certificeringen. Hvis det lykkes, vil deres østers fiskeri giver os mulighed for at imødekomme en stigende efterspørgsel efter MSC-certificeret skal fisk i det nordeuropæiske marked. Jeg ønsker dem alt det bedste i løbet af deres vurdering. ”