Et § 20-spørgsmål S 691 til miljøministeren Magnus Heunicke (S) stillet af Danmarks Demokraternes Kristian Bøgsted, om miljøministerens betegnelse af de danske fiskere »hyggehærger« i Bælthavet. Et udtryk som ministeren brugte i podcasten »Den Dyriske Time« fra den 29. februar 2024, om de danske fiskere.
I dag står miljøminister Magnus Heunicke overfor en udfordrende opgave i Folketingssalen, hvor han skal forsvare sine udtalelser om fiskerne.
Det hele startede den 29. februar, da Heunicke deltog i podcasten »Den Dyriske Time« og kom med kontroversielle kommentarer om fiskernes aktiviteter i de danske farvande. Han hævdede, at fiskerne »hygge-hærger«, når de bruger bundslæbende redskaber i de indre danske farvande.
Nu skal Heunicke svare på spørgsmålet om, hvorvidt dette er hans officielle holdning til fiskernes arbejde. Fiskeriordfører Kristian Bøgsted (DD) har rejst et såkaldt § 20-spørgsmål, som kræver et svar fra ministeren.
Spørgsmålet fra ordføreren lyder: Er det ministerens holdning til de danske fiskere, at de »hyggehærger« i Bælthavet, som ministeren udtalte i podcasten “Den Dyriske Time” den 29. februar 2024?
Dette spørgsmål står som nummer otte på dagsordenen i dag, og svaret fra Magnus Heunicke (S) var modsat i podcasten, at han har kæmpe respekt for de danske fiskere, men som han igen påpegende så mener han ikke vi kan komme udenom at fiskeri med bundslæbende redskaber påvirker havbunden og i mange tilfælde ekstremt negativt og at det gør mere skade på den hav-natur der er meget meget presset for tiden. Bundtrawl har store konsekvenser, som også går ud over resten af bestandene af fisk.. efterfølgende henviste han til Fiskerikommissionens rapport der taler om et drastisk fald over de seneste 10 år i fiskeriet, særligt fangsterne af torsk (43 procent), rødspætter og skrubber (62 procent). Hvis dette skal stoppes er man nødt til at ændre nogle af de forudsætninger som fiskeriet foregår under i dag. Igen nævner Magnus Heunicke (S) at han ikke har noget imod den enkelte fisker, men at fiskeriet med bundslæbende redskaber skal begrænses.
Kristian Bøgsted (DD) har igen ordet, hvor han igen henviser til miljøministerens meget uheldige bemærkinger omkring »hygge-hærge« fiskerne i Bælthavet. Den slags bemærkninger sætter hele fiskeri-erhvervet i et ekstremt dårligt lys. Til Heunicke’s bemærkning om bundtrawls uheldige påvirkninger af havbunden, kommer Kristian Bøgsted (DD) med faktuelle oplysninger, at der er ingen som fiskerne, der ønsker et godt fiskevand og man arbejder benhårdt i fiskeriet på, at blive dygtigere og finde nye fiskeredskaber der bedre og mere selektivt, kan begrænse mængden af bifangst og samtidig påvirke havbunden minimalt. Alt fiskeri har en påvirkning på havmiljøet og det indrømmer fiskerne også selv.
Kristian Bøgsted kommer også her ind på at Bælthavet er kystnært og derfor underlagt påvirkninger af udefra kommende pres-faktorer. Og det er ikke kun kvælstof og iltsvind han henviser til, men istedet sæl og skarv’s enorme påvirkning af fiskebestandene her. Alene skarven sætter mere end 25 mio. små torsk til livs hvert år i den vestlige Østersø og sælen påvirker også bestandene negativt, med dens tilstedeværelse og dens spredning af parasitter til havmiljøet og bunddyr samt småfisk i området.
Her peger Kristian Bøgsted specielt på en førende seniorforsker og ekspert fra DTU på området omkring Skarv, Niels Jepsen, der direkte adspurgt har sagt, »Vi kan glemme alt om det kystnære fiskeri, sålænge vi ikke laver en alvorlig regulering her.« Sålænge vi ikke tager højde for disse andre presfaktorer med i vurderingen af fiskebestande og havmiljø i Bælthavet, så bør man ikke udskamme fiskerne. De fisker efter reglerne. Ligeledes har KASU togtet i år også bevist, som iøvrigt bekræftes af fiskerene selv i området, at fangsterne fortsat er ganske gode og fornuftige. Så en så negativ omtale af fiskerne i dette område er ifølge Kristian Bøgsted (DD) en meget uheldig udtalelse at komme med i den omtalte Podcast.
Miljøministeren svarer tilbage, at spørgeren Kristian Bøgsted (DD) selvfølgelig har ret i at det er en stor mængde af forskellige presfaktorer, som havmiljøet her står overfor, men Heunicke (S) står stadig stejlt på, at fiskeri med bundslæbende redskaber også skal være en del af løsninger og derfor skal reduceres.
Kristian Bøgsted (DD) vil gerne have miljøministeren til at love, at han fremover prøver at tale fiskeriet op og ikke fremover at tale nedladende om dem.
Heunicke gentager igen »jeg elsker vores fiskere«, og han ser gerne et forsat fiskeri, men at det skal ske på en mere bæredygtig måde og han glæder sig til, sammen med ministeren for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, at indkalde til en drøftelse omkring fiskeriet og havmiljøet, hvor han igen pointerer, at man her vil komme til at diskuterer brugen af bundslæbende redskaber.
Kristian Bøgsted (DD) ser frem til indkaldelsen og ser i lige så høj grad frem til at miljøministern fremover vil omtale fiskeriet i lidt mere positive vendinger. Og som Kristian Bøgsted (DD) siger til sidst i sin afslutningsreplik, »jeg kender også fiskere og de er ret så hårdføre folk, men at kalde dem dét som Miljøministeren kaldte dem for i podcasten, det kan ministeren simpelthen ikke være bekendt.
Ministeren ser frem til at man nu endeligt kan tage fat om problemerne, som han ser dem og især de problemer han mener der i årtier har været en vis berøringsangst for. Han ønsker et bæredygtigt og levende fiskeri, men det kræver, som han siger til sidst, også levende fisk.
Her ende således §20 spørgsmålet S 691 »om de danske fiskere »hyggehærger« i Bælthavet til Miljøminister Magnus Heunicke (S) stillet af Danmarks Demokraterne Kristian Bøgsted.
Du kan se hele transmissionen i Folketingssalen her (kl. 13.50 – ca. 14.00).