For når Miljøminister Magnus Heunicke (S) offentlig nu er ude med, at fiskeri med bundtrawl har store negative effekter på havmiljøet, og at regeringen fortsætter med at bekæmpe denne fiskemetode. Og han samtidig selv er ude med støtte til forbuddet mod at fiske med trawl i store, sammenhængende havområder. Så får man hurtigt det indtryk, at den altafgørende presfaktor på havbundens biodiversitet, er den effekt som bundtrawl skaber.
På samrådet onsdag på Christiansborg, hvor Danmarksdemokraternes fiskeriordfører, Kristian Bøgsted (DD) og kim Edberg Andersen (DD) havde indkaldt miljøminister Magnus Heunicke (S) i åbent samråd om rapporten »Effekter af fysisk forstyrrelse af bundtrawling på havbundens biodiversitet« blev der netop spurgt ind til, hvor stor en procentdel eller vægt, vores Miljøminister ville tillægge bundtrawl, ud af de mange andre presfaktorer som kan tilskrives havmiljøets dårlige forfatning.
Der er ingen der er uenige i at trawl har en effekt på havbunden, men der er forskel på trawl. Der henvises til fiskeriet efter jomfruhummer i Kattegat, som netop i år slår rekord, så der er slet ikke brug for alle disse trawlfrie zoner, som Miljøministeren efterspørger.
Kim Edberg Andersen (DD) køber heller ikke præmissen om, at alt hav skal være trawlfrit, for ellers kan man ikke kalde sig for et grønt parti. Man kan sagtens kalder sig for et grønt parti, hvis man står fast på at alle variabler skal være med, forklarede han på samrådet onsdag.
Men Ministeren henviser næsten udelukkende til presfaktoren trawl, trawl, trawl og glemmer måske lidt de andre væsentlige presfaktorer der også har indflydelse på havmiljøet. I Aarhus Bugten fiskede man tidligere masser af fisk, men pludselig holdt det op, sjovt nok på samme tid som Aarhus Havn blev udvidet og byen voksende samtidig havde man ikke trawlet i bugten i årtier. Trods dette, er der stadig ikke kommet fisk tilbage. Så hvis Miljøministerens forudsigelser omkring trawlfrie områder skulle holde stik, så burde der også være fisk i Aarhus Bugten – men det er der ikke..
Kim Edberg Andersen (DD) spurgte videre indtil, om Ministern ikke ville sætte tal på hvor stor en skades-procent trawl er medvirkende til på den danske havbund. For hvis man er så sikker på at trawl udgør den største procentdel, så må man også kende den. Når så ministeren kommer med sin procentdel, hvordan kan ministeren så definere den, når man faktuelt ved, at han ikke har styr på alle de andre miljøvariabler der har indflydelse på vores havvand, kommer det fra Kim Edberg Andersen (DD). Hvordan kan misteren så give en procent, som vi forventer han kan, når han selv har lagt sig fast på en løsning med trawlfrie zoner, som i Ministerens optik, nærmest er den eneste vej frem til et bedre havmiljø.
Næsten som forventede hos de to Danmarks-demokrater kom der ikke på samrådet ikke noget direkte svar på deres sidste spørgsmål, som egentlig er meget relevante, når man tænker på hvor meget tid der bruges på at miskrediterer et helt fiskerierhverv.
Et erhverv som ret beset ikke med sit fiskeri med bundtrawl tilnærmelsesvis når op på siden af andre store presfaktorer i vores havmiljø, som forurening med kvælstof og udledninger fra byerne med kemikalier og gentagne overløb fra kloaker ved skybrud. Samt den globale opvarmning af vores havvand og den tiltagende forsuring, der sammen med aktiviteter som øget skibstrafik, etablering af havvindmølleparker, energi-øer, råstofindvinding samt klapning af havneslam også udgør noget der vægter mindst lige så højt som nogle få fartøjers brug af bundtrawl.
Danmark har ifølge Danmarks Statistik 184 trawlere i hele Danmark over 10 meter, hvoraf kun mellem 30 til 40 fartøjer fisker målrettet efter jomfruhummer i Kattegat. Det er en forsvindende lille del af den samlede danske havbund der trawles på, når man ved at trawlfiskeriet ofte sker i de selvsamme slæbespor, som tidligere benyttet.
Hr. Miljøminister, Magnus Heunicke, i SVM-regeringen, hvordan vil De kvantificere fiskeriets relative påvirkning af havmiljøets tilstand, udtrykt i procent, når det sammenholdes med de øvrige væsentlige presfaktorer såsom klimaforandringer, forurening og skibstrafik?
Den efterspurgte procentdel kan medvirke til at sætte trawlfiskeri-debatten i et bredere perspektiv. Hvis fiskeriets indflydelse på havmiljøet kan konkretiseres i forhold til andre presfaktorer, vil det være lettere at vurdere det reelle omfang af problematikken. Det kunne måske skabe en mere afbalanceret diskussion, hvor fokus også rettes mod andre væsentlige trusler mod havmiljøet, snarere end alene at centrere debatten omkring fiskeriet. Dette ville kunne nuancere den politiske indsats og målrette ressourcerne mere effektivt.
FiskerForum.dk