En ny studie fra Københavns Universitet advarer om, at en kollaps i havstrømmene i Nord-Atlanteren kan udløse alvorlige kuldekonsekvenser i Norge. Især Bergen står til at blive ramt, hvor vintervejret kan blive op til 30 grader koldere.
Selvom forskerne præsenterer en model, der forudsiger disse dramatiske ændringer, er to norske eksperter ikke bekymrede og stiller spørgsmål ved studiets realistiske karakter.
Studiet, der blev offentliggjort af Københavns Universitet sidste sommer, advarede om mulig kollaps i den såkaldte »omvæltningscirkulation« i Atlanterhavet inden for dette århundrede. Den nye forskning undersøger konsekvenserne af en potentiel kollaps og om det er muligt at forudsige dette »vippepunkt« på forhånd.
Konsekvenserne af et kollaps i havstrømmene ville være betydelige, især for Norge, hvor studiet antyder, at hele Nordsøen ville blive dækket af is. Bergen nævnes specifikt som en by, der kan opleve op til 30 grader lavere temperaturer om vinteren. Andre europæiske byer forventes også at blive påvirket med et fald på mellem 5 og 15 grader over 100 år efter »vippepunktet«.
Selvom studiet er baseret på en forbedret klimamodel, er to eksperter fra Universitetet i Bergen skeptiske over for dens realisme. De påpeger, at studiet bygger på tilførsel af store mængder ferskvand i Atlanterhavet, hvilket ifølge eksperterne er urealistisk og ikke tager højde for de nuværende klimatiske forhold.
Begge eksperter understreger, at bekymringer om et potentielt kollaps i Golfstrømmen gentages regelmæssigt, og at fokus bør ligge på gradvise, mindre spektakulære konsekvenser af klimaændringer. De mener, at studier af denne art kan virke som en distraktion fra de faktiske udfordringer, som klimaændringerne fører med sig.