Det sker på trods af massiv modstand fra fem kommuner i området: Ishøj, Greve, Solrød, Køge og Stevns, der alle har indgået en form for alliance pga. bekymringen for hvad en dumpning af havne-dynd (Gytje) egentlig vil betyde for havmiljøet og for kysten.
Borgmester i Køge Kommune, Marie Stærke (S) er klar i mælet overfor TV2 Lorry omkring dumpningen, »Vi kommer til at modarbejde det her,« fortalte hun tilbage i december måned sidste år.
TV2 Lorry skriver videre på deres hjemmeside, at nu er det første havne-slam smidt i Køge Bugt. 498 kubikmeter blev det til, som natten til torsdag blev dumpet og klappet i bugten i forbindelse med anlægningen af den kunstige Ø Lynetteholm.
Hvilket er starten på den store opgave, som omfatter flytning af ca. 2 millioner havneslam (gytje – svarende til 60.000 standard 20 fods containere fyldt til randen) fra Københavns Havn, som i de næste mange år sejles væk og dumpes i Køge Bugt.
Bekymring fra både kommunernes og fra svensk side
Lynetteholm skal først stå endeligt færdig omkring år 2070, så nu forestår ca. 50 års arbejde, et arbejde der nu er sat igang her sidst i december måned 2021. Men bekymringen vokser, specielt overfor den grænseoverskridende påvirkning, som består i spredningen af forurenede masser til svensk farvand.
Til bekymringerne siger udviklingsdirektør i By & Havn Ingvar Sejr Hansen til TV2 Lorry, »Vi har haft en god og konstruktiv dialog med både de danske og svenske myndigheder, samt repræsentanter for kommunerne langs Køge Bugt. På den baggrund har vi drøftet, hvordan klapningen skal foregå, hvordan den skal overvåges og hvilke kriterier, der skal stilles for at sikre, at klapningen foregår i overensstemmelse med anlægsloven. Vi blev enige om det i denne uge og er nu derfor gået i gang med arbejdet.«
Natura 2000 område ligger tæt på klappladserne, på den svenske side af grænsen og det er blandt andet derfor, der er svensk bekymring på den anden side af Øresund, da området har store naturværdier og derfor ikke bør udsættes for de forurenede masser.
Derfor ser de svenske myndigheder og de danske kommuner langs kysten ved Køge Bugt, at gytjen bliver dumpet et alternativt sted. Men der er ikke noget, der tyder på, at det ønske bliver opfyldt, skriver TV2 Lorry til slut.