Der er heldigvis stadig et par julefrokoster tilbage i år for de fleste af os. Derfor giver vi dig her på falderebet fem spændende alternativer til de klassiske julefrokostretter – som ikke rimer på sild og flæskesteg.
Du kender måske fjæsingen som den eneste giftige fisk, vi har herhjemme. På trods af sit lidt blakkede ry er fjæsingen en meget velegnet spisefisk med masser af kød på. Der er mange måder at tilberede en fjæsing på, men en af de mest oplagte til lige netop denne anledning er den gravade version. Opskriften er den samme som til gravad laks – blot udskifter du laksen med fjæsingfileter uden skind og skåret i mundrette bidder.
Er du på udkig efter et godt alternativ til den klassiske varme leverpostej med bacon? Så kunne bønnepostej måske være svaret på dine… bønner. Bønnepostejen kan ligeledes serveres med stegte champignoner – og så kan du overveje at udskifte baconen med søltang, også kaldet ’havets bacon’. Du kan enten købe postejen, eller du kan kaste dig ud i at lave den selv.
De lune frikadeller er også en fast gæst på julefrokostbordet. Men skal de være mere grønne i år, kan du udskifte svinekødet med linser. Opskriften på linsefrikadeller ligner faktisk den på de klassiske frikadeller, blot med få modifikationer. Og selvfølgelig med linser i stedet for kød.
Drømmer du om et helt anderledes indslag på julebordet i år, kan du overveje at diske op med konksnegle. Konken er en havsnegl, som også kaldes ’havets vinbjergsnegl’. Den ligner ikke som sådan nogle af elementerne på det klassiske julefrokostbord – men den kan gøre det ud for årets spændende spiselige indslag. Konksnegle kan fx koges og steges i hvidløgssmør og krydderurter.
Endnu mere fra planternes verden
Er du blevet nysgerrig på den plantebaserede verden? Så kan du fx dykke ned i projekt ’Plantastisk’, der vil udvikle en plantebaseret version af hvid fisk, eller projekt ’Futuredairy’, der vil udvikle en plantebaseret Danbo-ost og yoghurt naturel.
Eller måske du hellere vil blive klogere på projekt ’Lupiner’, som vil bringe lupiner ind på det danske marked som de nye bælgfrugter i klassen?
I så fald kan du læse meget mere om alle tre projekter – og mange flere – på henholdsvis GUDP’s hjemmeside og Plantefondens hjemmeside.
Velbekomme!
Så mange fjæsinger og konksnegle blev der fanget til spisefisk i 2024:
- Fjæsing: 74 tons
- Konksnegle: 82 tons
Til sammenligning blev der i samme periode fanget 11.247 tons rødspætter.