Stænger og fiskeliner lyner i disse dage om kap med hinanden, i kampen om at fange nogle af de i tusindvis af regnbueørreder, der natten mellem onsdag og torsdag i sidste uge, forsvandt ud i Storebælt.
En ærgerlig direktør for Musholm A/S, Niels Dalsgaard siger til DR Nyhederne, at han da også er træt af uheldet, der har betydet at tre års arbejde er tabt på gulvet. Som salt i såret, var hele denne produktion afsat og solgt på forhånd. De skulle blot flyttes ind til fabrikken på Reersø, da den sidste netpose sprang læk og mindst 20.000 ørreder forsvandt ud i mørket. Hver ørred vejede mellem 2,5 til 3 kg, hvilket svarer til næsten 60 tons fisk, som ville have indbragt næsten tre millioner kroner.
Frustrerende og ærgerligt for Havdambruget, men knapt så ærgerligt for områdets lystfiskere, der nu kæmper med stang og snøre for at fiske så mange af de undslupne regnbueørreder op.
Havdambruget Musholm er selv forhindret i følge lovgivningen, til at sætte garn og fange fiskene igen. Det er kun tilladt for områdets erhvervs- og bierhvervsfiskere samt sports- og lystfiskere.
Knapt så lystigt ser formanden for Korsør Lystfiskerforening, Flemming Lundberg Petersen, på situationen. Overfor DR Nyhederne fortæller han, at han selv var ude ved Halskov Rev forleden, for at besigtige forholdene. Forhold som absolut ikke passede lystfiskerformanden. Han forudser at en hel generation af havørreder nemt kan blive udslettet pga. de mange undslupne regnbueørreder, der ikke naturligt er hjemmehørende i Storebælt. »De graver gydebankerne op, spiser æggene og smadrer faktisk dele af åen,« forklarer han og nævner i samme anledning det sidste udslip af regnbueørreder for blot fire år siden, hvor de invaderede hele Tude Å´s vandsystem og ødelagde alle de steder i åen, som skulle generere de næste generationer af havørreder til glæde for lystfiskere og ikke mindst turisterne, der hvert år valfarter til de danske å-løb og det unikke fiskeri her.
Men ifølge Fiskeriministeriet vurderes udslip af regnbueørreder fra havbrug dog ikke på længere sigt at skade miljøet.