Lagring af CO2 i undergrunden kan blive en realitet i Danmark, og det kan blandt andet komme til at ske i havet ud for Hanstholm.
Hanstholm Havn håber derfor at blive en vigtig spiller i håndteringen af CO2, som kan resultere i flere arbejdspladser og forretningsmuligheder på havnen.
»Det har vi jo egentlig set frem til et stykke tid. Det er blevet udskudt et par gange. Så vi ser frem til, at de her udbud nu kommer til at løbe, så vi kan få vished om, hvem der skal undersøge de her områder. Vi kan se et kæmpe potentiale i det,« siger havnechef Søren Kanne Zohnesen.
De områder, der er givet tilladelse til at undersøge nærmere for deres egnethed som CO2-lagre, er ’Jammerbugt’ og ’Lisa’, der ligger 20-40 kilometer ud for kysten ved Thy og Jammerbugten.
Du kan læse om det mulige CO2-lager nedenfor – forkortet artikel fra TV2 Nord.
Kan Nordjylland blive Danmarks CO2-lager?
To områder ud for Nordjyllands kyst, Jammerbugt og Lisa, kan måske blive fremtidens store lagre for CO2. Energistyrelsen har netop åbnet for ansøgninger til at undersøge, om undergrunden her er egnet til at opbevare CO2.
Ifølge eksperter fra GEUS kan man lagre nok CO2 i undergrunden til at dække Danmarks udledning i flere hundrede år. Det vil hjælpe med at bremse klimaændringerne. Metoden bruges allerede i Norge, men ikke i Danmark endnu.
Hanstholm Havn ser et stort potentiale i projektet, som kan skabe arbejdspladser og forretningsmuligheder. Aalborg Portland, en af Danmarks største CO2-udledere, følger også udviklingen tæt, da lagring er afgørende for deres CO2-reduktion.
Forundersøgelser viser, at undergrunden i området sandsynligvis kan holde på CO2’en. Den største risiko er, hvis gassen siver op igen eller udløser små jordskælv, men myndighederne vil kun godkende projektet, hvis det er helt forsvarligt.
De kommende år vil vise, om CO2-lagring bliver en realitet i Nordjylland. Indtil videre er der givet tilladelser til at undersøge området nærmere.