Det er Polar Seafood der med lange blikke kigger sultent efter en snarlig handelsaftale mellem Grønland og Storbritannien. UK udgør et kæmpe skaldyrsmarked for dem.
Forhandlingerne på dette område er gået i gang, men trækker desværre ud. Men håbet er som bekendt lysegrønt, så den grønlandske fiskeindustri krydser fortsat fingre for en handelsaftale i år.
Det skriver KNR.gl og fortæller at landets største privatejede fiskeselskab, Polar Seafood, håber på en frihandelsaftale med Strobritannien og meget gerne inden sommerferien.
Naalakkersuisut meddelte i sidste uge, at man netop er gået igang med disse forhandlinger.
Den grønlandske fiskeindustri, Polar Seafood har omkring en tredjedel af sit marked i Storbritannien med rejer og torsk og omsatte samlet sidste år for omkring 3 mia. kr. Derfor kigger man i øjeblikket langt efter aftalen, der kan afløse en begrænset frihandelskvote og en 20 procent told, som blev indført efter Brexit som betød briternes afgang fra det Europæiske fællesskab.
Til avisen forklarer bestyrelsesformand i Polar Seafood, Henrik Leth, »Det er generelt for alle blevet meget, meget besværligt efter Brexit. Det ville være rart, hvis vi kunne få en handelsaftale, så vi kan sælge alle de varer, vi gerne vil til UK. Det kan vi nok heller ikke i år med mindre, at de bliver færdig med den aftale inden sommer,« siger Henrik Leth fra Polar Seafood, der har fabriksanlæg både i Grønland, i Danmark og i Tyskland.
De nye britiske regler forlanger, at importerede rejer skal pakkes hos eksterne partnere i Storbritannien, hvor man i forvejen også konkurrerer om kunderne med en anden stor grønlandsk udbyder af fisk og skaldyr, nemlig Royal Greenland.
Ud over de britiske udfordringer har Polar Seafood også tidligere kæmpet med at opretholde den store kinesiske forretning, der gennem pandemien også har oplevet en turbulens periode.
Da rejefiskeriet er den største enkeltstående bidragyder til Grønlands økonomi, er der gjort en enorm indsats for at holde fiskeriet bæredygtigt. Industrien og statslige myndigheder er begge involveret i disse bestræbelser. Det vestgrønlandske rejefiskeri opnåede MSC-certificering i februar 2013
og er konstant opdateret.