Det syntes at være konklusionen af en norsk undersøgelse, at mager fisk nogle gange om ugen, giver en større beskyttelse mod at få diabetes senere hen i livet, skriver Forskning.no i deres nyhedsbrev.
Det skriver National Institute of Public Health (FHI) i en pressemeddelelse, at formålet med undersøgelsen var at undersøge sammenhængen mellem kost og type 2-diabetes. Forskerne havde et særligt fokus på mager fisk og fed fisk samt omega-3-tilskud.
Reduceret risiko for diabetes
De kvinder, som i perioden og under gravitet, havde spist mager fisk som; torsk, sej og kuller, skilte sig væsentligt og positivt ud. »Vi så en sammenhæng, mellem et stigende indtag af mager fisk, reducerede sandsynligheden for at udvikle type 2-diabetes med hele 29 procent for hele gruppen (MoBa-undersøgelsen«,« skriver Havforskningsinstituttet (HI).
Jannike Øyen, er seniorforsker ved det norske Havforskningsinstitut (HI) og den første forfatter bag undersøgelsen, der blev udført i samarbejde med FHI, Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo og Oslo Universitetshospital.
Resultatet og effekten var stærkest hos de kvinder, der spiste mager fisk to til tre gange om ugen, men forskerne så også en mindre effekt hos dem, der kun spiste fisk en enkelt gang om ugen.
Det er svært at sige noget om årsagen
Jannike Øyen påpeger selv i pressemeddelelsen, at denne type undersøgelser først og fremmest kan sige noget om sandsynligheder og sammenhænge, ikke noget om årsag og sammenhænge.
Kvinderne i undersøgelsen havde tidligt i graviditeten besvaret et spørgeskema om dem selv og deres baby, om blandt andet spørgsmål og aktivitetsniveau og kost, både i den spæde start af undersøgelsen og undervejs i forløbet.
Det har fået Jannike Øyen til at konkluderer, »Det har betydet, at vi har kunnet justere for forskellige andre faktorer, der er vigtige for udviklingen af type 2-diabetes, såsom fysisk aktivitet og andre fødevarer. Vi har taget alt i betragtning, som vi har kunnet tage højde for, men vi kan naturligvis ikke udelukke muligheden for andre faktorer, der ikke er blevet målt i denne undersøgelsen.«
Kostråd til gravide
I dag rådes gravide til at spise mellem 300 og 450 gram ren fisk om ugen. En anbefaling som gives videre at helsenorge.no, hvilket passer ganske godt ind i vidensgrundlaget for kostrådene til de gravide norske kvinder. Dog frarådes det gravide kviner, at spise visse typer fisk og skaldyr, såsom blå hellefisk over tre kilo og gedder på grund af miljøgifte. Hele listen kan findes her.
I en anden undersøgelse, omkring kvindernes indtag af fisk, fandt forskerene en lille stigning i kviksølv i kroppen af de gravide kvinder, der primært spiste torsk to gange om ugen.
Dog var den samlede værdi af kviksølv i kroppen, stadig langt under grænseværdien for, hvor meget kviksølv man kan tåle hver uge og i resten af ens liv uden risiko for sundhedsskader.
Du kan læse mere om dette i denne artikel fra det norske Havforsknings-instituttet. (Norsk).