Gopler udgør et stadigt stigende problem for fiskere, især langs kysterne. Deres store forekomster kan føre til alvorlige forstyrrelser for både fiskeriet og økosystemet.
GUDP-projekter som »MEDUSA« forsøger at løse problemet ved at udvikle bæredygtige fiskerimetoder, hvor gopler kan anvendes som ressourcer, f.eks. til fiskefoder, hvilket potentielt kunne skabe nye indtægtskilder for fiskerne og hjælpe med at genoprette balancen i økosystemerne.
Problemets størrelse er til at tage og føle på, når gopler optræder i så store mængder, at de blokerer fiskeredskaber som trawl og garn, hvilket gør det svært for fiskerne at få fangst.
Desuden kan gopler ødelægge fangster ved at tilstoppe net og fylde trawlene med deres slimede kroppe, hvilket tvinger fiskerne til at bruge mere tid og ressourcer på at rengøre deres udstyr.
Endvidere har gopler indvirkning på fiskebestandene, for de konkurrerer med fisk om føde som plankton og små organismer. I områder med store forekomster af gopler kan dette reducere mængden af tilgængelig føde for kommercielt vigtige fiskearter, som kan føre til et fald i fiskebestandene og dermed fiskernes indtjening.
Jo flere, desto værre bliver det, når gopler dominerer et område.
Det kan også have en negativ indflydelse på havets biodiversitet. De massive gopleforekomster kan skabe ubalance i økosystemet, hvilket forværrer situationen for både fiskere og havmiljøet.
Projektet, støttet af GUDP »MEDUSA« vil udnytte masseforekomster af netop gopler i danske fjorde og bælter. Projektet løber fra 2023 til september 2026, søger at gøre gopler til en ressource ved at udvikle et bæredygtigt gople-fiskeri og omdanne gopler til foder til akva-kulturfisk.
I sensommeren dukker goplerne i stort antal langs kysterne, hvilket skaber problemer for både fiskere og havmiljøet.
Over de seneste årtier er antallet af områder, der er påvirket af gopleforekomster, steget. Dette skyldes sandsynligvis øget pres på økosystemerne. MEDUSA-projektet vil bruge disse masseforekomster som en økonomisk ressource.
Projektets mål
Formålet er at etablere et bæredygtigt fiskeri efter gopler, især i områder som Skive Fjord, hvor de skaber udfordringer. Udfordringen ligger i at fjerne vandet fra goplerne, da de består af 93-97 procent vand. Forskerne undersøger brugen af membranfiltrering og omvendt osmose for at tørre goplerne uden kemikalier.
I stedet for fødevarer til mennesker sigter projektet på at udvikle gopler som en ingrediens i fiskefoder.
Sammen med fiskefoderproducenten Aller Aqua vil forskere gennemføre tests for at vurdere goplers ernæringsmæssige værdi i foder til ørreder.
Effekter på økosystemer
Projektet vil også undersøge, hvornår det er bedst at fiske gopler, og hvordan fiskeri påvirker biodiversiteten. Samtidig vil det blive afklaret, hvilke områder i fjorde og bælter der er mest velegnede til fangst.
Dette projekt kan ikke blot give fiskerne en ny indtægtskilde, men også hjælpe med at balancere økosystemerne.