Det islandske trawlproducent HAMPIDJAN fra Reykjavík, har gennem de sidste mange år fremstillet Gloria »selvspredende« pelagiske trawl til fiskeriet world wide og trawlet er i dag at regne for et af de førende produkter indenfor branchen.
En påstand der bekræftes af skipper Tómas Kárason på det islandske pelagiske fartøj »Beitir«, der i sin julehilsen til HAMPIDJAN, takkede for Gloria 2048-trawlet, som han sidst havde brugt i fiskeriet efter makrel i internationalt farvand. Et trawl han også har brugt til sild i de hjemmelige farvande, med stor succes. Den islandske skipper fortæller videre, at man skal helt tilbage til 1999, før århusindeskiftet, hvor man i fiskeriet begyndte at bruge netop Gloria trawlet til pelagiske arter. Man har nu fire varianter af dette trawl at råde på »Beitir«.
Tómas Kárason understreger også, at trawlet er fremragende og deslige ikke findes og han er også overbevist om, at der også i 2019 vil blive solgt rigtig mange af netop Gloria Trawls.
Selv startede han med Gloria 2400 trawl til blåhvilling, hvor trawlet fungerede over forventning. Et trawl som det islandske fiskeselskab Sildarvinnslan hf oprindeligt havde købt som par-trawl til trawlerne »Beitir« og »Börkur«. Det næste Gloria trawl selskabet købte var til fiskeriet efter makrel ud for Island. Hvilket også overraskede positivt, med god højde og spilåbning samt optimal spredning på trawlet, fuldstændigt som ønskede, forklarer Tómas Kárason og nævner samtidig, at alle der fisker efter makrel ved, hvor svært det er at undgå sild i dette fiskeri og hvor udfordrende det kan være, at holde bifangsten nede. Dette lod sig gøre med Gloria 1760-trawlet. Her undgik man silden fuldstændigt på de lave banker ud for den islandske østkyst, netop fordi dette trawl kunne holdes konstant over silden og dermed undgå dem.
Her senest har den islandske skipper brugt Gloria 2048 til at fiske makrel og sild i »sildehullet« ud for vestkysten af Island, og også her var resultaterne ikke til at tage fejl af. Trawlet fungerer helt optimalt, noget man måske efter den islandske skippers mening måske ikke helt kan forklare, men det kunne skyldes de 32 masker i forsiden af trawlet. Udover disse tre forskellige Gloria trawl, råder »Beitir« også over et Gloria 1408 trawl, der har tilsvarende succes i fiskeriet efter lodde.
Helix »selvspredende« teknologi
Ifølge Hampiðjans egen ekspert og fiskeredesigner Einar Skaftason, er der i branchen en stående diskussion om hvorvidt det er de mindre masker i trawlens forreste del, der kan forklarer Gloria trawlets bedre fangstevne. Selv tror Einar Skaftason, at Helix selvspredende teknologi i maskerne forrest, er en del af forklaringen. »Disse selvudbredende tov har den fordel i forhold til konventionelle tov, at de vibrerer mindre under bugsering, samtidig med at trawlet åbnes mere effektivt for at give større åbning og spil samt dermed større volumen inden i posen. Dette medfører, at fisken er mindre tilbøjelige til at blive »skræmt« inde i trawlet. Helix-tovene er nærmest lydløse i vandet, da deres stabilitet under bugsering ikke genererer lydbølger.«
Tre af de trawl som Tómas Kárason fra »Beitir« nævner er lavet med Helix reb. 1760-trawlet har 40 meter masker, 2048-trawlet har 32 meter masker, og 2400-trawlet har 64 meter masker, forklarer Einar Skaftason til sidst.
Du kan læse hele artiklen på Hampidkan´s hjemmeside her (engelsk)
Kilde: Hampidjan.is FiskerForum.dk