Gigantisk bølge målt ud for Skotland

Gigantisk bølge målt ud for Skotland

Det højeste bølger der nogensinde er målt af de såkaldte bølgemålere, er registreret ud for kysten af Skotland.

Målingerne fra Verdens Meteorologisorganisation (WMO) lød på hele 19 meter høje bølger, svarende til højden på et seks etagers hus. Rekordmålingen fandt sted for godt tre år siden, i havet Vest for Hebriderne i skotland, helt nøjagtigt den 4. februar 2013.

Wenjian Zhang fra WMO siger også om rekorden, »dette er første gang vi har registreret bølger på 19 meter, hvilket er en opsigtsvækkende rekord.« WMO valgte i første omgang at vente med offentliggøre rekorden, før organisationens eget ekspertpanel havde vurderet og bedømt hændelsen som meteorologisk ekstrem hændelse.

De specifikke målinger

Målingerne foretaget af WMO, er foretaget efter det man i meteorologiske kredse kalder »Signifikant bølgehøjde«, hvilket er et gennemsnit af ca. 15 til 20 bølger i træk, målt i et tidsrum over ca. 10 minutter.

Der har været enkelte bølger, som har indskrevet sig i historiebøgerne, som eksempelvis den 25,6 meter høje bølge, der nytårsnat ramte Draupner-olieplatformen i Nordsøen. En monsterbølge der pludseligt ramte platformen med uanede krafter og som sidenhen har fået forskningsindsatsen omkring fænomenet, med en urimeligt meget større bølge. Større og mere voldsom end de bølger der kom før og efter.

Se YouTybe videoen herunder

De højeste bølger findes i Nordatlanten, som er kendt for at have de største og ekstremt høje bølger. Meget større end man kender det fra de mere sydlige breddegrader.

Moderne satellitter kan ikke erstatte automatiske målebøjer, der således spiller en vigtig rolle i arbejdet med at registrere bølger, vind og temperaturer i verdenshavene, skriver den meteorologiske organisation i en pressemeddelelse fra WMO om verdensrekordbølgerne.

De 19 meter høje bølger er indskrevet i WMO´s officielle arkiv over meteorologiske verdensrekorder.

Det er dog ikke alle der er enige om at benytte den signifikante bølgehøjde, som eksempelvis MagicSeaweed påpeger. At den maksimale bølgehøjde i målingerne, kan være helt op til dobbelt så høje i de signifikante målinger.