Dette paradoks oplever man fortiden, specielt efter vores Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) i P. Clausens Fiskehandel på Aarhus Havn, stod på mål for, at genudsatte torsk ikke ville have en chance for at overleve. Dette sat op mod, at man fra DTU’s side har mærket op til 18.000 torsk og genudsat dem i Østersøen, virker jo som en gal mands værk.
Selvom det er første april og sandheden på denne dag kan gradbøjes, så er det efter fiskeriministerens seneste udmelding om torsken, jo være det rene mord på en hel torskebestand, hvis man genudsætter.
En bestand som ovenikøbet efter ICES seneste opgørelse, jo nærmest må betragtes som uddød i Østersøen. En genudsætning her, ville jo nærmest svare til at man kappede finnerne af fisken og forlangte den skulle svømme videre – hvis man ellers skal tro på vores Fiskeriminister. En minister for fiskeriet, der jo netop har påpeget hvor vankeligt der er for torsken at overleve en genudsætning – blot en lille skramme og berøring af slimlaget på fisken, vil efter Rasmus Prehn’s (S) seneste udmelding, betyde den sikre død for torsken – Måske ikke lige med det samme ved genudsætningen, men helt sikkert i dagene efter, som han netop pointerede på mødet i Aarhus søndag aften den 27. marts 2022.
Det skal måske i den forbindelse nævnes, også uden at lave for meget sjov med ministeren, det alvorlige i netop en vellykket genudsætning af torsk er omdrejningspunktet for ministerens tvang af kameraovervågning på samtlige kattegat-trawlere der fisker jomfruhummer og som risikere at få en bifangst af torsk i trawlet.
Så istedet for at frede torsken, som ville betyde at hvis man fik en torsk med i trawlet i hummerfiskeriet, skulle den nænsomt genudsættes. Men det er efter fiskeriministerens og flere eksperters mening ikke mulig, for størstedelen af torskene dør efter en genudsætning… (Det er da godt at havforskerne og biologerne på DTU’s havforskningsskib »Havfisken« ikke viste dette, for så ville det jo være skønne spildt kræfter, det de har foretaget sig i Østersøen.)
Undersøgelse af torsken i Østersøen
DTU´s overvågnings- og forskningsfartøj »Havfisken«, havde fået til opgave, at finde ud af hvorledes Østersø-torsken vokser og hvor gamle de er. Det 5 cm lange orange DTU mærker sidder lidt til venstre for rygfinne på torsken, hvor kontakt-informationerne står med småt (+45 2115-4253 www.tabacod.dtu.dk)
Fanger man én af disse genudsatte torsk med mærke på, skal man som fisker gemme og fryse hele fisken ned og derefter kontakte DTU via de kontaktinformationer der står på mærket. DTU vil efterfølgende afhente fisken og der vil blive udbetalt en dusør for besværet.
Hans Jakob Olesen fra DTU Aqua fortæller videre i videoen, at man inden genudsætningen giver torsken et specielt stof, som farver ørestenen i torsken, så men sidenhen kan se hvor stor en tilvækst torsken har haft siden den har været ombord på DTU’s »Havfisken«.
Dette forskningssamarbejde er indgået mellem Sverige, Polen og Tyskland samt Danmark, som har fået tildelt nogle områder, på forskellige tider af året, hvor de mærker et bestemt antal torsk op. Således man får dækket forskellige sæsoner og forskellige geografiske områder ind.
På denne video her nedenfor, kan man se arbejdet ombord med mærkning af torsken i Østersøen, på DTU’s »Havfisken«.