Den ordinære generalforsamling for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening blev afholdt mandag den 29. juni i lokalerne i Åkirkeby.
Her havde fiskeriforeningen sammensat et bredt program for øens fiskere, der undervejs kunne høre foredrag om fiskebestanden i Østersøen af fiskeriekspert ved DTU Aqua Marie Storr-Paulsen samt indlæg fra miljøminister Lea Wermelin, om sælerne i og omkring den grønne klippeø i Østersøen. Desuden havde man besøg af Danmarks Fiskeriforenings Jacob Handrup, der gav en orientering omkring landingsforpligtelsen og dets udfordringer.
På generalforsamlingen blev det undervejs mere klart, at mængden af de mange større og mindre forordninger samt reguleringer, sammenholdt med et voksende pres fra sæler, orm og forurening, har presset de bornholmske fiskere langt udover det næsten menneskelige mulige. En stor del af øens trawlere, fisker nu istedet fra fremmede havn som Gilleleje og ikke fra de mere hjemmelige havne på Bornholm, hvilket nu og måske for altid radikalt har ændret fiskeriet på øen.
Fiskeriet har rykket sig
Der fiskes nu flere jomfruhummere end torsk. Jomfruhummer-fiskeriet indbragte i 2019 de bornholmske både en omsætning på 28,7 mio kroner og torsken som ellers normalt ligger højest på hit-listen, indbragte lidt mindre, nemlig 21,6 mio kroner. Det vidner lidt om det kæmpe kultur-skifte, som fiskerne her har været udsat for.
Som et øjebliksbillede af fiskeriet hos de bornholmske fiskere, så landede de for i alt 91,4 millioner kroner i 2019. Det er en tilbagegang på 4,8 millioner kroner i forhold til året før. Samtidig skal nævnes, at ud af de godt 91 mio kroner landet, var det kun godt 10 procent, 8,5 mio kroner der blev landet på Bornholm.
Katastrofalt for det bornholmske fiskeri
Det sætter fisker og skipper på R 200 »Cometen« Claus Stenmann Hansen ord på overfor TV2 Bornholm. Ifølge ham ligger der i øjeblikket alene ni bornholmske fiskerfartøjer i havnen i Gilleleje. Herfra fisker de jomfruhummer i et forsøg på at få lidt økonomi i fiskeriet. Tidligere var dette ifølge Svaneke-fiskeren ikke normalen, men mere undtagelsen. Det er der nu endegyldigt lavet om på, for den bornholmske flåde har nu mere eller mindre permanent flyttet fiskeriet til Kattegat fra Østersøen.
»Der er ingen fremtid som fisker på Bornholm. Derfor har jeg også sat vores hus i Svaneke til salg, for jeg kan ikke blive ved med at leve på denne her måde,« siger han videre til TV stationen. Siden januar i år, har fiskeren fra Svaneke fisket hummer fra Gilleleje. Det er de alt for små torskekvoter og problematikken med parasitter i torsken og de alt for mange sæler, der får skylden af den bornholmske fisker. Han kan simpelthen ikke få det til at hænge sammen økonomisk, som fisker omkring Bornholm.
Han forklarer videre, »Det er rigtig hårdt at være væk fra sin familie og sine venner. Det er mere end svært at få det hele til at hænge sammen, og det er en kæmpe frustration,« kommer det bittert, »for vi både bor samt sover på bådene og er tvunget til at benytte Havnens toiletfaciliteter. Det er bare ikke optimalt,« slutter Claus Stenmann Hansen. Som gerne havde set det hele stillet anderledes an. Men oveni alt dette kommer så Corona-krisen, der har fået jomfruhummeren til at styrtdykke i pris, for eksporten til de store aftager-lande af hummer, som Frankrig, Spanien og Italien har svigtet i år. »Når der ikke er nogen der går ud og spiser, så bliver der heller ikke solgt jomfruhummere og efterspørgslen er bare forsvundet og udeblevet,« konstaterer Claus Stenmann Hansen videre. hjemmemarkedet har ikke kunnet aftage de mange ekstra jomfruhummer der har været på markedet, da afsætningen i Danmark også har været præget af Corona-krisen, med lukkede caféer og restauranter til følge.