Den lille fiskeriforening for skånsomt Kystfiskeri (FSK-PO), der rummer et antal fiskere der udelukkende fisker med redskaber som; garn, snurrevod, ruser, tejner og kroge har ønsket at miljømærket »Den lille blå MSC-fisk« fjernes fra fisk fanget med bom-trawl.
Den lille fiskeriforening for skånsomt Kystfiskeri (FSK-PO), der rummer et antal fiskere der udelukende fisker med redskaber som; garn, snurrevod, ruser, tejner og kroge har ønsket at miljømærket »Den lille blå MSC-fisk« fjernes fra fisk fanget med bomtrawl.
Omvendt svarer Marine Stewardship Council (MSC) på kritikken med, at man hilser initiativet velkommen, men henviser samtidig til, at FSK-PO er en fiskeriproducentorganisation og dermed ikke en u-interesseret aktør, idet de kæmper for deres medlemmers interesser i konkurrence med andre fiskeriforeninger, som Danmarks Fiskeriforening PO (DFPO) og Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO), og som samtidig er fortaler for et konkurrerende miljømærke. (Naturskånsom mærket).
Nu retter flere medlemmer af FSK-PO – heriblandt Thorupstrand fiskerne – nu deres skyts mod bomtrawlerne (hollandske og belgiske bomtrawlere), der ifølge de vestjyske fiskere har ødelagt store dele af jammerbugten med deres »kædemåtte-fiskeri«, og som man nu anklager for at være den direkte årsag til faldende fangster og ødelagte fiskepladser i området.
Det skyldes det stigende antal udenlandske bomtrawlere der fisker i området, og som Thorupstrand-fiskerne simpelthen kalder en hån imod både natur og kystfiskere, at fisk fra disse både kan landes og sælges som bæredygtige under de MSC-certificerede bæredygtighedskriterier.
Marine Stewardship Council (MSC) siger videre i deres kommentar til FSK-PO’s anklager, at MSC er verdens mest troværdige og strenge miljøcertificering. MSC’s standarder blev anerkendt på COP 15-mødet om biodiversitet i Montreal i december 2022, som en troværdig måde at måle arbejdet med at etablere og genoprette biodiversitet. De henviser til MSC’s opdaterede standard version 3.0, der udkom i oktober 2022 og trådte i kraft den 1. maj 2023, netop indeholder nye, strengere krav til bundtrawl-fiskeriernes påvirkning på økosystemer, og kvalitet af data til dokumentation af fiskerierne.
I kampen om de kvotebelagte fiskearter, tager Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri nu anderledes argumenter i brug
Per Olsen har som fisker og medlem for bestyrelsen i Thorupstrand-kystfiskerlaug klart meldt sin mening ud om bomtrawl, og han ligger efter eget udsagn helt på linje med havforskere og grønne miljøorganisationer der tilsvarende mener, at bomtrawls-fiskeriet er ét af de mest ødelæggende fiskerier, der findes. I Norge indførte man et totalforbud imod bomtrawls-fiskeriet sidste år. Derfor mener Per »at bomtrawls-fiskerier efter hans mening selvfølgelig ikke bør kunne markedsføres som bæredygtig, og derfor helt bør udfases i EU,« slutter Per Olsen.
Han oplyser videre, at bomtrawlsfiskeriet skal gennemgå en såkaldt audit – eller revision – efter sommerferien. Ved en audit skal et certificeringsbureau, der er anerkendt af Marine Stewardship Council, revidere fiskeriet efter MSCs kriterier. Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri PO har i den anledning kontaktet certificeringsbureauet, og anmodet om, at de ved den kommende audit suspenderer MSC certificeringen af bomtrawls-fiskerierne. Ligeledes har foreningen kontaktet MSC Danmark med en opfordring til ikke at certificere bomtrawls-fiskerierne.
Til dette svarer MSC’s programleder for MSC Østersøregionen og Skandinavien, Linnéa Engström, »I 25 år har MSC med succes demonstreret, hvordan man kan drive industrifiskeri i stor skala i retning af større bæredygtighed. For uanset om vi kan lide bundtrawl eller ej, er den pragmatiske virkelighed, at det er en effektiv metode til at fange visse typer fiskearter. At forbedre fiskeriernes miljøpræstationer på globalt plan er en kæmpe opgave. MSC arbejder derfor aktivt sammen med forskning, fiskeindustrien, fødevareindustrien, detailhandlen og miljøbevægelsen for at opnå dette.
NGO’ernes forslag om at stoppe bundtrawl bliver svær at gennemføre i praksis, men den kaster et nødvendigt lys over, hvad vi spiser, og hvordan det ender på vores tallerkener.
Forskning fra Stockholm Resilience Centre og Blue Foods Assessment viser, at blå mad fra havet har en afgørende rolle at spille i omstillingen til en mere klimasmart og sund kost, især i lande, hvor befolkningen spiser meget rødt kød, som i nogle lande i det globale nord, eller hvor befolkningen er underernæret, som i det globale syd. Bundtrawl ser forskelligt ud, både i forskellige økosystemer og i forskellige dele af verden.
Udtalelserne fra flere NGO’er ser ud til at være lavet uden først at indhente de nødvendige fakta og rådføre sig med eksperter. MSC vil aldrig gå ind og være part i en konflikt imellem fiskeriorganisationer, eller tale de fiskerier ned, som ikke er certificerede.
MSC arbejder på at udvikle fiskerier, og vi står altid til rådighed som eksperter, der kan inviteres, også før beslutningerne tages.
Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at alle typer fiskerimetoder kan have problemer med bifangst eller påvirkning af havbunden, som de skal arbejde med.