FiskerForum.dk kunne allerede i starten af maj måned 2022 videregive EU pelagiske sektor’s kritik og fordømmelse af fiskeriaftalen mellem Rusland og Færøerne omkring blandt andet blåhvilling – set på baggrund af krigen i Ukraine.
Den gang som nu, er EU’s pelagiske fiskeindustri lodret uenige i Færøernes beslutning om at give russiske fartøjer tilladelse til at fiske efter blåhvilling i det særlige område, der ligger mellem Storbritannien og Færøerne.
Forklaringen var den enkle, at provenuet fra dette russiske fiskeri yderligere ville lette Ruslands krig mod Ukraine, som har ført til unødvendig død, ødelæggelse og menneskelig elendighed, udtalte Tim Heddema som formand for European Association of Fish Producers Organisations Northern Pelagic Working Group, dengang i en kommentar til aftalen.
Nu er Færøernes fiskeriaftale med Rusland også kommet under dansk pres
Det færøske Lagting’s udlandsudvalg med Bill Justinussen, forsvarer sig med overfor kritikken, at aftalen har »stor vital betydning for det færøske samfund« og han forklarer videre, at aftalen omfatter, at landene må fiske i hinandens farvand, ligesom russiske skibe kan laste om i færøske havne. Det har krigen i Ukraine ikke ændret på. Rusland står for ca. 25 pct. af Færøernes fiskerieksport. Færøerne er ikke medlem af EU og bryder derfor ikke med nogle sanktioner i samhandelen med Rusland.
»Det er fuldstændigt rigtigt,« siger Tim Heddema og påpeger at aftalen, der følger de internationale regler, ikke er ulovlig i juridisk forstand. »Men den er uacceptabel og moralsk helt forkert,« efter hans mening. »Færøernes fortsatte licensering og fuld servicering af russiske fartøjer er en beklagelig og uacceptabel handling, ligesom deres ensidige forhøjelse af deres blåhvillingskvote til brug som kvoteswap med Rusland også er kritisabel. Den færøske regering bør kraftigt revurderer deres beslutning og omstøde den øjeblikkeligt,« lyder den kraftige opfordring fra Tim Heddema.
Trods krigen i Ukraine fisker russiske skibe fortsat i færøsk farvand og om-laster ved færøske havne.
Men landets aftale med Rusland møder nu stor kritik fra en række aktører. Det skriver TV2 Nyhederne.
Den færøske regering følger i vid udstrækning, de sanktioner som Vesten indfører mod Rusland, som da man for knapt en måned siden fulgte Vestens forbud mod anløb alle russiske fragtskibe og olietankere, i europæiske havne – men det gælder bare ikke for russiske fiskefartøjer, der 190 gange har anløbet færøske havne med afsæt i en fælles færøsk / russisk fiskeriaftale.
Aftalen handler om en fordeling af fiskekvoter, så færøske fiskere kan fiske i Barentshavet, og russiske fiskere kan fiske i Nordatlanten. Det er også en del af aftalen, at de russiske fartøjer lægger til i færøske havne, så man kan holde øje med, hvor meget de fanger. Og dermed undgår oliespild, som der er risiko for ved om-lastning på åbent hav.
Først brød på bordet inden de store beslutninger tages..
Fiskeri er det absolut vigtigste erhverv på Færøerne. Erhvervet alene står for 95 procent af den samlede eksport og indtil for nyligt, gik 25 procent af al færøsk eksport til Rusland. Så aftalen er ikke ubetydelig for den Nordatlantiske Ø, måske bedst forklaret med ordene fra skipper Sigmundur Brestisson fra Klaksvík, »Det er fisk, vi lever af. Vi må forsvare det, vi har. Vi er alle sammen meget kede af krigen og håber, at den ender snart. Men man skal lige tænke sig lidt om, inden man annullerer aftalen med Rusland – Se dig omkring… Vi har kun klipper, græs og nogle få får. Vi kan ikke leve af det. Det er fisk, vi lever af,« slutter den færøske skipper.
Et brud på det russiske samarbejde kan ifølge den færøske regering få uoverskuelige konsekvenser for landets økonomi.
Derfor fastholdes det, selvom færingerne ifølge formanden for Lagtingets udlandsudvalg, Bill Justinussen, står »last og brast med EU« om sanktionerne, som han forklarer overfor TV2 Nyhederne og henviser til at det ikke er i strid med sanktionerne, når det tillades at skibe der fragter fødevarer, undtages sanktionerne. Noget som både Færøerne og Norge har benyttet sig af.
Ikke alle færinger har samme bekymringer som den færøske Regering. Eksempelvis har Færøerne’s største fiskeselskab Bakkafrost på eget initiativ stoppet al eksport af fisk til Rusland – en afgørelse der faldt kun få dage efter russernes invasion af Ukraine torsdag den 24. februar 2022 – siden har flere virksomheder på Færøerne fulgt trop, skriver TV2 Nyhederne.
Den færøske opposition følger op på kritikken af den fælles fiskeriaftale mellem Færøerne og Rusland, som når formanden for Tjooveldi, Færøernes største oppositionsparti, Høgni Høydal opfordre til at stoppe handlen med Rusland med det samme
Hvilket også er fulgt op med opfordingen fra det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale fra Javnaðarflokkurin der overfor Berlingske har sagt, at det ikke alene skal være slut med russiske skibe i færøske havne, men at man også bør stoppe al fiskeeksport til Rusland – ordret citeret fra Berlingske: »Det bør standses. Det har Landsstyret ikke villet gøre, og jeg forstår ikke hvorfor. Selvom det kommer til ramme hårdt, bør vi ikke holde liv i handlen med Rusland.«
Men den færøske regering har ingen planer om at slå bremsen i, siger regeringsleder, Bárður Nielsen fra Sambandsflokkurin. Færøerne vil opfylde fiskeriaftalen for 2022, for som han begrunder det overfor TV2 Nyhederne, »Økonomien i de fiskeskibe, der kommer til Færøerne, er nok ikke det helt store. Men samarbejdet om fiskeribestanden i Nordatlanten og i Barentshavet er det, der tæller for os,« understreger han.