Det skriver kystfiskerne (FSK) i en kommentar til det verserende forskningsresultat og de følgende artikler omkring sælerne i Østersøen, der ifølge forskerne ikke udgør nogen trussel for fiskene, herunder torsken i Østersøen.
Artiklen »Udskældte sæler er ingen trussel for fisk i Østersøen« kunne man læse på DR.dk lidt før jul, med baggrund i nye forskningsresultater publiceret i Journal of the Human Environment, en artikel som Fiskerforum.dk også har dækket. (læs her)
En våd klud i ansigtet på kystfiskerne
»Historier om, at sælerne ingen betydning har for fiskene, er en våd klud i ansigtet på kystfiskerne,« siger kystfiskerne (FSK), og refererer til de kystfiskere der dag ud og dag ind ser, at sælerne ødelægger deres fiskeri og driver fiskene væk fra kysterne. Ikke bare ved Bornholm – men alle steder.
I FSK mener man, at der er behov for at gøre op med den berøringsangst, der har været overfor sælerne. Derfor bør alle: Politikere, grønne organisationer og den danske befolkning – stille sig selv spørgsmålet: Vil vi have et skånsomt og naturvenligt kystfiskeri i Danmark? Hvis svaret er ja, så er man simpelthen nød til at lave en plan for, hvor mange sæler, der er plads til, hvis sameksistens skal være mulig. Overalt i vores liv på den her jord forvalte vi den natur, vi er en del af. Nu er turen kommet til sælerne, siger FSK videre i kommentaren.
FSK vender tilbage til artikelen på DR og understreger at der for det første er tale om en modelberegning. Og modellen dækker ikke de kystnære områder. Forskerne skriver faktisk selv, at det kan være, at der er andre problemer kystnært. Det fremgår bare ikke af artiklen på DR. Overskrifter som den på dr.dk ødelægger debatten, og er ikke saglig. Fordi de ikke fortæller hele historien bag »resultaterne«, og kystfiskerne står tilbage helt uforstående over, at forskere kan få lov til at bidrage til en fortælling der ikke er sand.
En gennemlæsning af den bagvedliggende artikel viser også, at den model forskerne bruger, ikke tager højde for, at torskene i Østersøen er fyldt med parasitter, som med stor sandsynlighed kommer fra sælerne. Det er heller ikke med i modellen, at torskene i den østlige Østersø er ekstremt tynde på grund af mangel på mad.
Artiklen er et klokkeklart eksempel på, at de resultater man får ud af modeller, kun er så gode som de data der puttes ind. Og det her er desværre en ommer, understreger FSK.
»Det er træls at sådanne artikler florerer og negligerer de kæmpestore udfordringer som kystfiskerne har med sæler hver evig eneste dag,« siger kystfiskerne fra FSK og fortsætter, »fra Bornholm i øst til Hvide sande i vest er fiskene væk eller reduceret kraftigt i mange kystområder. Det er ingen kritik af sælerne. De er dyr, der opfører sig som dyr. Fiskerne er vant til at fiske på naturens præmisser. Men det her er simpelthen blevet for voldsomt. Det er tid til at handle.«
Kilde: FSK FiskerForum.dk