Det er DTU, der er ude med oplysningen om, at det også i år er planen at fange og mærke blå-finnede tun i Skagerrak, i et tæt samarbejde mellem forskere og fiskere.
Den blåfinnet tun er med dens tilbagevenden i danske farvande, atter den største rovfisk man kan møde her og undersøgelser af adfærd og en kortlægningen af tunen er vigtige informationer for forskerne, der herefter kan få tunens opholdssteder samt hvilke temperaturforhold og lysforhold den foretrækker. Ligeledes vil de avancerede mærker også kunne afsløre, tunens foretrukne fødeområde og hvor lang tid de opholder sig dér.
I år vil nogle af de indfangede og genudsatte tun bliver udstyret med akustiske mærker, som også kan opfanges på lytte-stationer, som findes i et globalt netværk og nogle enkelte bliver mærket med accelerometer mærker, som giver meget detaljeret information om fiskens svømme-adfærd og ikke mindst hastighed. Den blåfinnede tun er én af verdens hurtigste fisk.
Der bliver også taget biologiske vævsprøver af tunen, som giver værdifuld viden om fiskens kondition og ikke mindst hvilken af de to atlantiske undergrupper af tunfisk, de tilhører. Den blåfinnede tun i Atlanten har nemlig to gydeområder i henholdsvis den Mexicanske Golf og Middelhavet, og begge grupper kan krydse Atlanterhavet.
Det er særligt vigtigt, fordi de to grupper bliver forvaltet forskelligt.
Tilbage i 1920 til 1960’erne var tunen tilstede i relativt store mængder i sensommer og efterårsmånederne i disse farvande og gav bl.a. ophav til et særdeles eftertragtet sportsfiskeri i Øresund og et stort kommercielt fiskeri fra bl.a. Skagen. Den nye undersøgelse i 2020 bruger samme metode, som man benyttet med succes tilbage i 2017 til 2019. Erfaringerne fra de tidligere forsøg bruges til at optimere fiskeriet og mærkningen, så fisken skånes mest muligt. Erfarne sportsfiskere fanger nænsomt tunen, hvorefter forskerne påsætter mærkerne og genudsætter fisken. Tunen er ellers ulovlig at fange i danske farvande, men projektet har fået en særlig dispensation til fangst, mærkning og nænsom genudsætning.
Projektet foregår i tæt samarbejde med forskere fra:
- Sveriges (Sveriges Landbrugsuniversitet)
- Irland (Inland Fisheries Ireland)
- UK (Center for Environment, Fisheries and Aquaculture Science, University of Exeter)
- som alle foretager lignende mærkninger.
Sportsfiskere skal fange fisk til mærkning
Skagen Havn er igen valgt som udgangspunkt for projektet, hvor fiskere og forskere mødes i perioden fra 22. august til 6. september. Her udføres det største arbejde af frivillige sportsfiskere, som stiller erfaring, båd, grej og motorkraft til rådighed for, at fange tunene til forskerne.
Tunen fanges og mærkes hvorefter de nænsomt genudsættes
Det er ikke tilladt at fange blåfinnet tun i danske farvande, men projektet har fået en særlig dispensation.
Har tunen en fremtid i danske farvande?
De nye videnskabelige resultater vil hjælpe forskerne til at forstå, hvordan faktorer som fiskeri, klima og fødetilgængelighed kan påvirke tunens opholdssteder og vandringsadfærd, og i hvilket omfang de to bestande af tun i Atlanterhavet opholder sig sammen. Det vil også hjælpe forskerne til at vurdere tunens påvirkning af andre fisk i vore farvande.
Forskerne håber, at forsøgsresultaterne kan bidrage til en større forståelse af ændringer i tunbestandene og dermed forbedre grundlaget for rådgivningen i forhold til en bæredygtig forvaltning, så tunen kan blive ved med at være en del af den danske fiskefauna og fremover også en værdifuld fiskeressource.
Læs mere om blåfinnet tun i Danmark: