Et nyt stort EU-projekt om havets biodiversitet går på tværs af landegrænser og videnskabelige discipliner. DTU er én af 31 forskningspartnere, der skal bidrage til den videnskabsbaserede indsats for at forstå og hjælpe havet over de næste 4 år
BIOcean5D der netop er skudt i gang, er et stort og meget ambitiøst europæisk projekt, hvor 31 forskningspartnere fra 12 europæiske lande fra Finland til Grækenland er gået sammen om at bidrage til en tværfaglig forståelse af marin biodiversitet og økosystemmekanismer.
»Projektets mål om at kombinere genomiske observationer med avanceret modellering og dataanalyse er meget ambitiøs og har stort potentiale,« siger Ken Haste Andersen, professor og DTU Aquas repræsentant ved kick-off-arrangementet.
Projektet er centreret omkring den væsentlige rolle, som biodiversitet spiller i opretholdelsen af marine økosystemer. Havets økosystemer er afgørende for planetens og menneskers sundhed. Alligevel er der stadig store huller i viden og forståelse af marine økosystemer.
På tværs af rum, tid og menneskelige skalaer
»Vi vil fokusere på, hvordan processer, der er relateret til fødekæder, dyrelivets bevægelser og muligheder påvirker globale og regionale variationer i biodiversitet.«
Projektkoordinator for BIOcean5D fra DTU Aqua, professor Brian MacKenzie forklarer, at ‘5D’et i projektets titel står for 5 dimensioner af tilgange til havforskning; De tre dimensioner i ‘rum’, længdegrad, breddegrad og dybde, tid og så den menneskelige faktor. Målet er en helhedsorienteret udforskning af marin biodiversitet fra det molekylære niveau til organismeniveau – fra vira til pattedyr – på tværs af rum, tid og menneskelige skalaer.