KA71 Rikkeline forlist i Sejerøbugten

KA71 Rikkeline forlist i Sejerøbugten

På blot den anden fisketur forliste Steen Jørgensen, Sjællands Odde med sin nyindkøbte kutter KA71 Rikkeline
Vi var endelig blevet færdige efter en længere pause først med aflevering af den gamle kutter, samt klargøring af den nye kutter – så vi var ved rigtig god mod da vi kunne endelig kunne få begyndt på det som det hele handler om – fiskeriet.

Men på andendagen gik det helt galt – vi havde fisket i bunden af Sejerø bugten omkring Lumsås fortæller Steen Jørgensen til FiskerForum ” ved omkring 9-tiden havde vi hevet det sidste træk fisk ombord” og var pågyndt hjemturen hvor vi var gået igang med at håndtere fangsten – og her syntes jeg så båden begyndte at “hænge” noget med agterenden, hvorefter vi slækker op, men den bliver ligesom hængende – da går det op for os at noget er helt galt.

Vore bange anelser bliver yderligere bekræftet da skibet begynder at få slagside, og vi begynder straks på forberedelserne til at gå i flåden, umiddelbart som vi kommer over i flåden får skibet kraftig slagside, og lægger sig helt om på siden.

Efter at være kommet i flåden i god ro og orden – på sikker afstand fra skibet, rekvirerer vi assitance fra SOK. Jeg har på dette tidspunkt heldigvis stadig min mobiltelefon i lommen som stadig er brugbar fortæller Steen Jørgensen,

SOK meddeler at de straks vil sende en helikopter til undsætning – allerede to minutter efter hører vi helikopteren, dette er imidlertig ikke en SOK helikopter men en lægehelikopter som har opfanget nødkaldet. Lægehelikopteren kan imidlertid ikke hejse os op, så den hænger der blot som stand-by hvis situationen skulle forværres. Det varer dog ikke længe inden SOK helikopteren, og redningsbåden fra Odsherred brandvandvæsen ankommer stort samtidigt – vi vælger så at tage med redningsbåden i land.

Stor ros til min lærling
Jeg har en elev med – og jeg vil her sende en stor ros til både ham, men også fiskeriskolen som virkelig har fået lært ham hvordan sådanne situationer håndteres.

Han tog hele situationen med knusende ro – og ikke mindst køligt overblik – meget profesionelt, og dygtigt trænet, og som han sagde til mig efterfølgende – “jeg nåede slet ikke at blive bange” – igen tror jeg det skyldes de gentagne øvelser og sikkerhedskurser på fiskeriskolen slutter Steen Jørgensen.

Holdt sig flydende mange timer
Skibet sank ikke helt med det samme, den holdt sig flydende mange timer grundet bæreevnen i forende af skibet. Først ved ved 16 tiden torsdag eftermiddag forsvandt skibet helt fra havets overflade.

Miljøskibet Mette Miljø, ankom senere på eftermiddagen torsdag for at oberservere eventuelle udslip fra den sunkne kutter.