I en videnskabelige artikel forfattet undet titlen: »No increase in marine microplastic concentration over the last three decades«, som er et videnskabeligt studie fra Østersøen i oktober 2017, der konkluderer at koncentrationen af mikroplast i vand og fisk i Østersøen, har været konstant de sidste 30 år.
Det på trods af, at produktionen af plast er steget kraftigt i samme periode. Det er derfor en meget overraskende konklusion af et nyt studie, som netop er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift »Science of the Total Environment.«
Produktionen og fremstillingen af plastik er større end nogensinde før på jorden og som afledt effekt, havner mellem 5 til 15 millioner tons plastik i verdenshavene.
Første langtidsstudie af mikroplast i havet
Hidtil har man troet, at koncentrationen af mikroplast i såvel fisk som havvand var steget kraftigt i takt med stigningen i anvendelsen af plast, men den antagelse punkteres nu af det første langtidsstudie af mikroplast i havet.
»Resultatet er overraskende. Der er den samme mængde plastik både i vandet og fiskene, når man går 30 år tilbage,« siger professor Torkel Gissel Nielsen fra DTU Aqua.
»Studiet rejser en række spørgsmål. Vi har alle sammen lært i skolen, at plastik er 100 år om at blive nedbrudt. Vi ved, at der bliver produceret mere plastik i dag end nogensinde før. Så hvor bliver den plastik af? Synker den til bunds? Findes der nogle organismer, der kan nedbryde den? Eller bliver den transporteret væk af havstrømmene?« siger Torkel Gissel Nielsen.
Så om plaststofferne optages af fiskene, eller om fiskene når at skille sig af med plastikken via afføringen, inden de optages i kroppen, er et af de spørgsmål, som videnskaben endnu har til gode at svare på.
Du kan læse mere om undersøgelsen fra tidsskriftet »Science of the Total Enviroment« her