De fiskeripolitiske ordførere, der til dagligt sidder i folketingsgruppen og i Fødevareudvalget for forskellige partier, havde valgt onsdag den 18. marts til at få belyst fiskernes udfordringer og problemer over rælingen på en garnkutter, i samtale med fagets fiskere fra FSK Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri.
Formand og næstformand i FSK Max Christensen og Søren Jacobsen havde sat udvalgets medlemmer, Bjarne Laursten, Thomas Danielensen, Rene Christensen samt Orla Hav stævne sammen med Fødevareudvalgssekretær Jette Christensen samt konsulent Tommy Jørgensen, om hvorfor især det kystnære fiskeri vantrives under den nuværende fiskeriforvaltning, som ifølge FSK ikke imødekommer kystfiskernes interesser godt nok, når der tales fiskeri med bundstående redskaber og garn.
På den gode garnkutter Flid fra Sletten Havn, fik de fremmødte politikere et godt billede af den arbejdsomme og flittige fiskeskipper Niels Frederiksens hverdag og samtalerne tog da også udspring i netop en kystfiskers hverdag.
Fokus på kystfiskerne
Formanden Max Christensen FSK fik hurtigt slået fast, at mødet ikke var arrangeret, som en kamp imod det industrialiserede og det konventionelle trawlfiskeri eller en afskaffelse af FKA`en, som nogen måske fejlagtigt har fået opfattelsen af. Nej for det ene fiskeri udelukker ikke det andet, snare tværtimod. Specielt trawlfiskeriet, der i dag udgør langt det største fiskeri i Danmark, kan ikke undværes, ifølge FSK formanden, for det sikre de mindre landingspladser fungerer og at havnenes økonomi, pga. tilførelsen af store mængder fisk, er i orden samt at afsætningen derfor også er optimal for de mindre kuttere, der på den måde stadig har muligheden for at lande kystnært. Samtidig skaber det den havneatmosfære og det liv, som gør en havn til et virksomt erhvervscentrum samt interessant og attraktivt for turisterne at besøge.
Men skal kystfiskeriet overleve skal der gøres noget, der skal tænkes nyt og anderledes. Derfor har FSK netop sendt deres idéoplæg til Fødevareudvalgets medlemmer, som en teaser og inspirator.
Discard kravet bør fjernes fra kystfiskerne
Discard problematikken har fået en utilsigtet bivirkning i form af forhøjet lejepriser på fisk. Fiskerne har endnu ikke fået tildelt større kvoter, til de fisk der nu ekstra bliver bragt i land, hvorfor tidligere tiders restkvote, nu selv bliver brugt af fiskerne, for at afskrive på discard / udsmidsfisk. Dette giver færre udlejninger af kvoter, med en mangedobling af lejepriserne til følge. Dette giver kystfiskere, der årligt må hente en stor del af fisken på lejekvoter, en yderligere forringet og dårlig økonomi.
Som det påpeges af FSK, viser en DTU undersøgelse foretaget på baggrund af 6 års kamera overvågning, at garnbåde kun har et gennemsnitligt udsmid på 4 procent, jævnt fordelt over årene, samt en overlevelsesrate på genudsatte fisk på optil 60 procent. På den baggrund mener FSK at discard forbudet ikke bør omhandle kystfiskerne længere.
Urimeligheden i at lukke for fiskeriet i en måned
Kystfiskerne lider stadig under torskegenopretningsplanen, der med sit udspring i et totalt fiskestop i april måned, har været en torn i øjet på kystfiskerne i rigtig mange år. Nu skal den væk, den har absolut ingen gang på vandet længere, siger FSK foreningen. Der overfor Fødevareudvalget med dialog, vil prøve at vende kystfiskeriet fra en nuværende afvikling til et erhverv med grokraft og udvikling, samt en fornyet tro på det skånsomme og bæredygtige kystfiskeri. Noget der gerne skulle skabe flere arbejdspladser og mere vækst i yderområderne. Gøre de små og mindre havne levende igen, med et aktivt fiskeliv og dermed også en øget turisme til følge.
FSK Planen handler om at få placeret den dagfriske fisk på både menukortet og i folks bevisthed, med en mærkningsordning der kort fortæller historien om den altid økologiske fisk, der har haft optimale opvækstbetingelser i de kystnære områder i Danmark og som ernæringsmæssigt giver danskerne de vigtige omega-3 fedtsyre samt mineraler og D-vitaminer. Derudover er kystfanget fisk Co2 reducerende for vores klimaregnskab, da transport tiden fra fiskeplads til forbruger er ultrakort.
Besøget på havnen i Sletten og i Vedbæk, havde ifølge FSK været både oplysende og belærende for fiskere og for Fødevareudvalget. Dagen skulle være sluttet af med en velsmagende friskfanget skrubbe med det hele på restaurant Nautilus på Vedbæk Havn, men alle fisker kulsøer for tiden, så menuen bød på en pariserbøf i stedet.