Men med dette stop snubler ministeriet og styrelsen nærmest over egne ben, hvor man med tidligere forsøg med netop etableringen af muslingebanker i dette kystnære vandmiljø i Limfjorden, har bevist nyttevirkningen af netop større muslingebanker. Her fjernede man større mængder kvælstof fra Limfjorden, hvilket vi ifølge EU’s vandrammedirektiv også har forpligtet os til.
Så selvom det kystnære vandmiljø i Danmark er under pres, stopper man nu fra myndigheders side for flere ansøgninger til dyrkning af muslinger og østers i Limfjorden.
Muslinge- og Østersbanker er ellers det eneste rigtige for Limfjorden, der hvert år får tilført store mængder kvælstof til fjorden.
Med filmen »Miljøeffekter af Muslingeopdræt«, et GUDP projekt under Miljø- og Fødevareministeriet, er denne form en ellers yderst effektiv måde hvormed kvælstof fjernes, således vandkvaliteten bedres betydeligt, men hvor også biodiversiteten får et gevaldigt løft.
Se filmen herunder
I filmen følger man et anlæg der årligt producerer 8.000 tons muslinger. Undervejs regnede man lidt på disse tal og sætter det op mod hvor meget kvælstof disse muslinger kunne fjerne af kvælstof. Her når man et tal der ligger mellem 100 til 130 tons kvælstof om året. Det samlede kvælstof-tal for vestlige Limfjorden ligger på 200 tons, så muslingeopdrættet her har taget en pæn del af disse næringsstoffer. Så samtidig med man fjerner kvælstof fra Limfjorden, producerer man også fødevare samt foder til dyrene. En rigtig Win-win-situation.
Set i lyset af dette, var Vilsund Blues muslingefabrik, så sent som i efteråret, ude med en opfordring til at øge antallet af tilladelser, så man kunne sikre virksomhedens råvaregrundlag fra netop Limfjorden. I den forbindelse var admin. direktør Søren Mattesen også ude med en advarsel om, at hvis fabrikken ikke fik tilført råvarer nok til de produkter de sælger, så kunne det i worst-case betyde nedskæringer på fabrikken. Fabrikken havde på det tidspunkt mistet 25 procent af dens råvaretilførelser og så sig i fjerde kvartal nødt til at fyre hver femte medarbejder. Ligeledes måtte man efter årets resultat, realisere et underskud i driften på 11 millioner kroner og har efterfølgende måtte skære omkostninger voldsomt ned. Virksomheden er heldigvis godt polstret med en egenkapital på 92 mio. kroner.
Trods disse forhold, begrunder man fra myndighedernes side stoppet med, at der i løbet af det sidste halve år er ansøgt om kulturbanker svarende til et samlet areal på næsten to gange størrelsen af Livø. Det skriver Nordjyske.dk blandt andet om og fortæller at Fødevareministeriet har fået ca. 40 ansøgninger om tilladelse til at etablere kulturbanker i fjorden, der har nu fået ministeriet til at sige stop for yderligere ansøgninger.
Dette stop blev bekendtgjort i en meddelelse udsendt den 29. januar, med virkning fra 1. februar 2021.