Folkeindsamlingen skal samle og bevare de mange gamle familieopskrifter på alt fra sagosuppe til særlige egnsretter baseret på lokale råvarer og gamle tilberedningsmetoder, som gemmer sig i køkkenskufferne rundt om i landet. Når indsamlingen er afsluttet, vil en gruppe af madeksperter kvalificere og udvælge opskrifter, som også vil blive brugt i undervisningsmateriale til folkeskolen.
Færre og færre laver hjemmelavet mad, takeaway-kulturen vinder frem, og yngre generationer mister forbindelsen til råvarerne.
Det bekymrer fødevareminister Jacob Jensen (V), som nu tager et vigtigt skridt for at bevare og nyfortolke Danmarks madkultur. Ministeren sætter gang i en landsdækkende folkeindsamling af gamle familieopskrifter, der har været en del af danskernes liv i generationer.
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) siger: »Der ligger et skatkammer af viden og traditioner gemt i de opskrifter, vores oldeforældre og bedsteforældre har efterladt os. Jeg har selv en opskrift på rabarbergrød fra min mor, som jeg stadig bruger og elsker. Det er blandt andet denne form for kulturel og kulinarisk arv, vi skal sikre for fremtidige generationer.«
Folkeindsamlingen skal ikke kun bevare opskrifterne som et stykke kulturhistorie, men også som en kilde til inspiration for fremtidens madlavning.
Mange af de gamle opskrifter og tilberedningsmetoder er både gode for kampen mod madspild, for klimaet og for vores pengepunge, for vi kan lære meget af fortidens måde at bruge råvarerne på, mener ministeren: »Vi behøver ikke at genopfinde den dybe tallerken. Vores bedsteforældre havde godt styr på bæredygtighed i køkkenet, og vi kan lære meget af deres respektfulde brug af lokale og sæsonbaserede råvarer og tilgang til madspild. Nu handler det om at få den viden frem i lyset, inden den forsvinder. Det skal vi gøre nu, for om allerede en generation kan det være for sent.«
Ministeren har før udtrykt bekymring over, at færre børn og unge end tidligere deltager aktivt i madlavningen derhjemme, og at de mister viden om råvarerne og håndelag i køkkenet.
På den baggrund indkaldte han før sommerferien en række madhistorikere, kulturkendere og gastronomer til en rundbordssamtale om, hvilke elementer i den danske madhistorie der vil være relevante og værdifulde at bringe i spil i fremtidens madkultur.
Ministeren opfordrer alle danskere til at dele deres familieopskrifter og historierne bag dem, så de kan blive en del af en fælles samling, som hele landet kan drage nytte af. Indsamlingen er åben for alle.
Sådan deler du din opskrift
- Alle er velkomne til at indsende deres familieopskrifter til opskrifter@fvm.dk. Se her, hvordan du gør.
- Det er også muligt at dele sin opskrift på Instagram ved at bruge hashtag #MadMedMinder.
- Når indsamlingen er afsluttet, vil en gruppe af madeksperter kvalificere og udvælge opskrifter, som vil blive delt på fvm.dk.
- Opskrifter kan sendes ind fra torsdag den 22.august til mandag den 14.oktober.
- Udvalgte opskrifter og tilberedningsmetoder vil blive brugt i et undervisningsmateriale til folkeskolen, som udkommer næste år.