Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) på Københavns Universitet har netop udsendt en ny og meget beroligende rapport, der for nuværende fortæller historien om, at Danmark er selvforsynende, selvom samhandelen med andre lande skulle blive forhindret.
Her henviser man til den aktuelle situation med krig i Ukraine og lukning af fragtruter, der har skabt usikkerhed om fødevareforsyningssikkerheden. Men Danmark står godt rustet fødevaremæssigt, understreger fødevareminister Jacob Jensen (V). i en udsendt pressemeddelelse i går. ([Se her](https://fiskerforum.dk/ny-rapport-foedevareforsyningssikkerheden-hoej-danmark/))
Men det er ikke noget vi fremadrettet kan tage for givet, for dansk fødevareproduktion er under kraftigt pres, fra store dele af befolkningen, der støtter op om de grønne miljøorganisationer samt venstrefløjen i dansk politik, der konstant presser vores fødevareproducenter i både landbruget og i fiskeriet.
De har en udpræget kritisk holdning til både dansk landbrug og fiskeri på grund af deres påvirkning af miljøet og naturressourcerne og de fleste ser gerne på denne baggrund store dele af disse fødevare-erhverv lukket.
Kritiske sektorer for Danmarks fødevareforsyning og økonomi
Danmark står over for et komplekst dilemma, hvor man skal afveje behovet for at reducere CO2-udledningen for at bekæmpe klimaforandringer mod nødvendigheden af at sikre overlevelsen af vores fødevareerhverv.
- På den ene side står udfordringen med at imødegå klimaforandringer og opfylde internationale forpligtelser til at reducere CO2-udledningen. Indførelsen af en CO2-afgift på brancher som landbrug, fiskeri og transport anses som et skridt i den retning, da det kan bidrage til at reducere Danmarks samlede CO2-udledning og dermed bidrage til at nå klimamålene.
- På den anden side står behovet for at sikre overlevelsen og bæredygtigheden af vores fødevareerhverv. Landbrug, fiskeri og transport udgør kritiske sektorer for Danmarks fødevare-forsyning og økonomi. Indførelsen af en CO2-afgift på disse brancher kan øge omkostningerne og skabe økonomisk pres, hvilket potentielt kan føre til lukninger af virksomheder og tab af arbejdspladser i disse sektorer. Dette kan i sidste ende true Danmarks evne til at opretholde en stabil og tilstrækkelig fødevareforsyning til befolkningen.
Afgifterne er ikke vejen frem – gulerod frem for pisk
Istedet kræver dette dilemma en balanceret tilgang, der tager hensyn til både behovet for at bekæmpe klimaforandringer og sikre fødevareerhvervets overlevelse. Det indebærer at finde løsninger, der reducerer CO2-udledningen uden at bringe fødevareforsyningen i fare. Dette kan omfatte investeringer i grøn teknologi og bæredygtige produktionsmetoder i landbrug, fiskeri og transportsektoren samt implementering af incitamenter og støtteordninger for at hjælpe virksomhederne med at tilpasse sig og reducere deres CO2-udledning på en økonomisk levedygtig måde. Det er afgørende at finde den rette balance mellem miljømæssige og økonomiske hensyn for at sikre en bæredygtig fremtid for både vores klima og fødevareerhverv.
Indførelsen af en CO2-afgift på brancher som landbrug, fiskeri og transport kan potentielt medføre en række udfordringer og risici for fødevareerhvervet i Danmark. En sådan afgift kan øge omkostningerne for disse brancher, hvilket kan have konsekvenser for deres konkurrenceevne og rentabilitet. Hvis virksomheder i disse sektorer ikke kan absorbere de ekstra omkostninger eller ikke kan finde måder at reducere deres CO2-udledning på, kan det resultere i øget pres på deres drift og endda i lukninger.
CO2-afgiften vil påvirke fødevareforsyningen negativt
Hvis flere virksomheder inden for landbrug, fiskeri og transport lukker som følge af en CO2-afgift, kan det påvirke Danmarks fødevareforsyning negativt. Lukningen af virksomheder i disse sektorer kan reducere produktionen af fødevarer og føre til et mindre mangfoldigt udbud på markedet. Dette kan i sidste ende resultere i højere priser for forbrugerne og potentielt skabe problemer med at opretholde en stabil og tilstrækkelig fødevareforsyning i Danmark.
IFRO har for nylig udgivet en rapport om fødevareforsynings-sikkerhed
Det er sket på bestilling af Fødevarestyrelsen, hvor rapporten viser, at Danmark har en høj fødevareforsynings-sikkerhed og mere end nok mad til at forsyne alle danskere med kalorier, proteiner og fedt. Rapporten peger på, at flere danskere siden 2020, hvor COVID-19 pandemien brød ud, har oplevet en stigende usikkerhed i forbindelse med fødevareforsyning. Rapporten understreger dog, at der ikke mangler mad på hylderne i Danmark, og at vi vil kunne være selvforsynende i tilfælde af en fødevarekrise.
For dansk landbrug og fiskeri er det bedste i verden og er både anerkendt nationalt og internationalt for sin høje fødevaresikkerhed, kvalitet og bæredygtigheds-initiativer.
- Danmark er kendt for et landbrug og et fiskeri der har en relativt høj produktivitet pr. arealenhed eller pr. fangst. Dette skyldes blandt andet avanceret teknologi, effektive produktionsmetoder og strenge kvalitetsstandarder.
- Danmark har været førende inden for bæredygtig landbrugs-praksis og fiskeriforvaltning, herunder anvendelse af miljøvenlige dyrkningsmetoder og bevarelse af fiskebestande.
- Danmark her et landbrug der generelt har høje standarder for dyrevelfærd sammenlignet med mange andre lande, hvilket er et positivt træk ved sektoren.
- Danmark her en landbrugs- og fiskerisektor, der er kendt for at være innovativ og tilpasningsdygtig, hvilket har bidraget til dens konkurrenceevne på det globale marked. Der investeres løbende i forskning og udvikling for at forbedre produktions-metoder og produktkvalitet.
- Danmarks landbrug og fiskeri spiller en betydelig og meget vigtig rolle i den danske økonomi og bidrager væsentligt til beskæftigelse, eksport og værdiskabelse. Dette bidrag er betydeligt.
Vi har i Danmark Danmark har flere fødevareerhverv, som landet kan være stolt af på grund af deres kvalitet, bæredygtighed og innovative tilgange.
Nogle af disse fødevareerhverv inkluderer:
- Økologisk landbrug: Danmark er blandt de førende lande inden for økologisk landbrug, både hvad angår produktion og forbrug af økologiske fødevarer. Økologisk landbrug fremmer bæredygtige dyrkningsmetoder og respekt for miljøet og dyrevelfærd.
- Fiskeindustrien: Dansk fiskeri er kendt for sin høje kvalitet og bæredygtige fangstpraksis. Fiskeindustrien følger strenge regler for fiskebestandsforvaltning og har investeret i teknologi og metoder til at reducere miljøpåvirkningen og bevare fiskebestande til fremtidige generationer.
- Mejeriproduktion: Danmark producerer en række mejeriprodukter af høj kvalitet, herunder ost, smør og mælk. Mange danske mejerier fokuserer på at bruge frisk mælk fra græsædende køer og har implementeret bæredygtige produktionsmetoder.
- Kvalitetskød: Dansk kødproduktion er kendt for sin høje kvalitet og dyrevelfærdsstandarder. Mange landmænd og producenter har fokus på at opretholde høje standarder for dyrevelfærd og bæredygtighed gennem hele produktionskæden.
- Bagerier og konditorier: Danmark har en lang tradition for håndværksmæssig bagning og konditoriarbejde. Mange danske bagerier og konditorier bruger lokale råvarer og traditionelle opskrifter for at skabe lækre og kvalitetsrige produkter.
Disse fødevareerhverv bidrager ikke kun til Danmarks økonomi, men de fremmer også bæredygtighed, kvalitet og dyrevelfærd, hvilket er værdier, som mange danskere og internationale forbrugere værdsætter – derfor støt op om det danskerne er rigtig gode til – tak.