FN har udpeget 2021-2030 som det årti, hvor forskning og samarbejde omkring verdens havområder skal bidrage mere til den bæredygtige samfundsudvikling. Følg med når videnskabsfolk og andre med interesse i havet arbejder med »The science we need, for the ocean we want« – dvs. forskningen vi behøver, for det hav vi ønsker. Hjemmesiden er et samarbejdsprojekt mellem Polarfronten/Det Grønlandske Selskab og DTU-Aqua.
Havets årti begynder her med en plan for havforskning i Arktis
Verdenshavene skal have en særlig opmærksomhed og bevågenhed i det kommende årti. FN lancerer Tiår’et for Havforskning for Bæredygtig Udvikling 2021-2030.
Dansk Center for Havforskning, som har sekretariat ved DTU Aqua, søsætter årtiet med bidraget Artic Action Plan, der offentliggøres på kick off-konferencen for havets årti tirsdag den 1. juni 2021.
International samfinansiering af vedvarende observations- og forskningsprogrammer, forbedret kommunikation og deling af data, bedre samarbejde mellem interessenter, styrket fokus på samspillet mellem økosystemer, naturressourcer og fiskeri – sådan lyder nogle af de indsatsområder, som handlingsplanen for Arktis peger på som afgørende for at levere løsninger, der muliggør en bæredygtig udvikling i de arktiske havområder i det kommende årti.
Med denne plan har Dansk Center for Havforskning (DCH), der har sekretariat ved DTU Aqua og er et samarbejde mellem alle danske havforskningsinstitutioner og observatører fra Grønland og Færøerne, været med til at levere den første regionale strategi som del af FN’s store, globale plan for verdens oceaner.
DCH har udviklet strategien med hjælp fra mere end 300 bidragsydere fra industrien og videnskabens verden, regeringer, ngo’er og repræsentanter fra lokale og oprindelige samfund i Arktis. Det skete gennem en række online arbejdsgrupper og konsultationer i 2020-21.
Læs rapporten Arctic Action Plan
Den forskning, vi har brug for til det hav, vi ønsker
Formålet med den arktiske plan er at identificere, hvad det vil kræve at opnå de mål, som FN har for Arktis i havets årti. Disse ambitioner for en samfundsmæssig udvikling har FN formuleret under overskriften »The Science We Need For The Ocean We Want«:
- Et rent hav, hvor forureningskilder identificeres, reduceres eller fjernes.
- Et sundt og modstandsdygtigt hav, hvor marine økosystemer forstås, beskyttes og styres.
- Et produktivt hav, der understøtter bæredygtig fødevareforsyning og en bæredygtig havøkonomi.
- Et forudsigeligt hav, hvor samfundet forstår og kan reagere på skiftende havforhold.
- Et sikkert hav, hvor liv og levebrød og deres integritet er beskyttet mod havrelaterede farer.
- Et tilgængeligt hav med åben og retfærdig adgang til data, information og teknologi og innovation.
- Et inspirerende og engagerende hav, hvor samfundet forstår og værdsætter havet i forhold til menneskelig velvære og bæredygtig udvikling og kulturel integritet hos oprindelige folk, der er afhængige af havet og kysthavet.
Den netop leverede arktiske handlingsplan fra DCH er lavet til at kickstarte årtiet, men vil fremover løbende blive opdateret for at følge fremgang i udviklingen og identificere nye udfordringer, der skal prioriteres.
Den store plan for FN’s havforskningsårti får regionale bidrag til handlingsplaner for havforskning og bæredygtighed fra alle egne af verden. De mange perspektiver på havforskning bliver præsenteret på dagens kickoff-konference med bidrag fra mange internationale navne. Se programmet for konferencen her
Om vi får det hav, vi ønsker ifølge FN’s mål for havforskning i de næste ti år, kan man følge med i på www.oceandecade.dk