Det er DR Nyhederne der er ude med beretningen om at flere medarbejdere i fødevarestyrelsen er ramt af svær depression og stress samt PTSD også kaldet Posttraumatisk stress, efter i november og december måned i 2020, at have deltaget i aflivningen af mink – det viser anmeldelse af arbejdsskader som DR Nyhederne har fået aktindsigt i.
Flere hundrede ansatte i Fødevarestyrelsen var i kortere eller længere perioder en del af stabskontoret. Her er DR Nyheder blevet bekendt med, at 14 ansatte har indgivet anmeldelser af psykiske arbejdsskader, heraf er flere blevet diagnosticeret af speciallæger med psykiske sygdomme som depression og PTSD.
Ansatte fra Fødevarestyrelsen er dog langt fra de eneste embedsmænd, der har deltaget i minkhåndteringen. Folk fra beredskabet og andre styrelser har også været involveret. Så tallet kan meget vel blive endnu større.
Anmelderne, der alle har ønsket at være anonyme, men som er kendt af DR Nyhederne, har som en arbejdesmiljørepræsentant fra det midtjyske, arbejdet ekstremt og meget hårdt i denne periode, selvom hun ikke selv er blevet syg af arbejdet, har oplevelserne ude på minkfarmene sat sig dybe spor i hende.
Hun siger selv til DR Nyhederne, at hun tit blev konfronteret af minkavlerne derude, hvor nogle har spyttet og andre har Video-filmet – Det var, som hun selv udtrykker det over DR Nyhederne, en utrolig hård periode rent mentalt.
Kameraovervågning i en arbejdsrelateret situation
En video-overvågning fulgt op af kontrollerende minkfarmere, der kritisk overvågede alt hvad der foregik på farmen – hos mange fiskere ringer der en klokke, når der tales om video- og kameraovervågning – og specielt efter det er kommet frem, at der her var tale om nogle ganske få måneders arbejde i 2020, med minkaflivningen ude på farmene.
Dette kortvarige arbejde har udløst en lang række arbejdsskadesager for Fødevarestyrelsen’s medarbejdere, hvor langt de fleste har været sygemeldte fra arbejdet i en længere periode og hvor mange efterfølgende har måtte søge psykolog- og specialist-bistand, efter det er konstateret at disse medarbejdere har fået stess-symptomer med PTSD.
Oplevelser af denne art kan trække dybe spor hos de ansatte, understreger en krise- og beredskabspsykolog ved center for beredskabspsykologi.
Om det er mink eller fisk …
Med denne viden virker det derfor både besynderligt og mærkværdigt samt direkte absurd, at den selvsamme danske socialdemokratiske regering (S) ønsker at indfører kamera-tvang og videoovervågning ombord på et hav af fiskekuttere, først i Kattegat og siden udbredt til alle havområder rundt Danmark.
Med den viden, at kun få måneders arbejde med mink-aflivning og kontrollerende video- og kameraovervågning, udløser PTDS stress, så kan man da kun frygte, at en video-overvågning af danske fiskere 24/7 – 365 dage på de danske kuttere, kan vælte hele fiskeriet med langtidssygemeldinger og erstatnings- og arbejdsskadessager.
Bør Regeringen og dens støttepartier, som sikkert støtter op om det gode arbejdsmiljø, ikke også tage et behørigt hensyn til et helt fiskeri-erhverv, som i disse måneder slås om at blive fri for selvsamme overvågning. Denne gang ikke foretaget af minkfarmere, men istedet af fiskerikontrollen. Men med samme resultat, psykisk belastende og en slet skjult kriminalisering af et helt erhverv, der med den nye viden syntes, at være skudt helt over mål. Specielt når man nu kan se hvorledes en hel gruppe embedsmænd, er blevet kørt direkte midt over af en overvågningen i en spændt situation. Det samme skulle nødigt overgå vores aktive fiskere, der også blot varetager deres job og som også lever i en spændt situation for tiden.