I Lovns Bredning i Limfjorden kæmper både miljø og fiskere mod en ond spiral. Tonsvis af muslinger dør hvert år på grund af iltsvind, og deres forrådnelse forværrer problemet yderligere. Fiskerne har en løsning, men lovgivningen spænder ben.
Det skriver Dr. nyhederne
I september var kysterne ved Lovns Bredning dækket af døde fisk – et tydeligt tegn på iltsvind. Området lider under store mængder næringsstoffer, der fører til en massiv vækst af muslinger. Men muslingerne dør, når iltsvindet rammer, og processen skaber endnu værre iltmangel i vandet.
Fiskerne i området, som Henrik Nielsen, formand for Foreningen Muslingeerhvervet, ønsker at flytte muslingerne til mere gunstige steder for at bryde denne cyklus. »Vi mener helt klart, at vi kan hjælpe miljøet,« siger han.
Loven siger nej til muslinge-flytning
Danmark er bundet af EU’s vandrammedirektiv fra 2000, som kræver, at alle vandområder opnår god miljøtilstand. Derfor er der strenge regler for, hvor fiskerne må operere. For at beskytte ålegræsset i Lovns Bredning må fiskerne ikke bruge deres udstyr på lavere vand end 4,1 meter – tidligere var grænsen to meter.
Problemet er, at de muslinger, fiskerne vil fjerne, netop ligger på lavere vanddybder. Henrik Nielsen forklarer: »De muslinger bliver liggende og dør, fordi vi ikke må fjerne dem. Det skaber en miljøkatastrofe hvert år.«
Professor Jens Kjerulf Petersen fra DTU Aqua støtter ideen om muslingeflytning. »Ved at fjerne noget af muslingemassen, som ellers vil dø, kan man mindske både iltsvindet og de skader, det medfører,« siger han Dr. nyhederne. Han understreger dog, at flytning skal ske med kontrol for at undgå andre miljøproblemer. Derudover har bundskrabning en negativ effekt, men i områder med hyppigt iltsvind er skaden ifølge professoren begrænset.
Miljøministeriet fastholder, at muslingefiskeri ikke forbedrer vandmiljøet. Ifølge dem kan metoden skade bunddyr, frigøre kvælstof og forhindre ålegræs i at sprede sig. De henviser til forskning fra Aarhus Universitet og DTU Aqua.
Store konsekvenser for fiskeriet
Mellem 2021 og 2022 døde 62.000 ton muslinger i Lovns Bredning på grund af iltsvind – dobbelt så mange som fiskerne indsamlede. Henrik Nielsen advarer om, at det kan få alvorlige konsekvenser for branchen: »Hvis vi ikke kan fjerne muslingerne, risikerer vi, at kunderne begynder at importere muslinger fra Chile. Det gavner hverken naturen eller os.«
Lovns Bredning er et eksempel på, hvor komplekst balancen mellem miljøbeskyttelse og økonomi kan være. Mens fiskerne mener, de kan gøre en positiv forskel, peger forskere og myndigheder på potentielle bivirkninger. Samtidig bliver miljøet i området fortsat forværret, og løsningen lader vente på sig.