Fiskeritidende.dk’s havde fredag den 13. november 2020 bragt en artikel omkring Østersø kompensationen under overskriften – Østersø: Hver 4. fisker får ingen kompensation – Til denne artikel har Fiskeristyrelsen ønsket at knytte en kommentar. Men tilbage står – det er på for snævert et grundlag og alt for lille kompensation til alt for få..
Du kan læse Fiskeritidende.dk’s artikel her
Fiskeristyrelsen skrev tirsdag den 3. november i en pressemeddelelse under overskriften – Udbetaling af kompensation til torske- og sildefiskere i Østersøen.
Citat: Fiskeristyrelsen igangsætter udbetalingen kompensation til 86 fiskere og fiskeriselskaber, der er ramt af kvotereduktionerne på torsk og sild i Østersøen 2020.
Torskekvoterne for 2020 blev i forbindelse med kvote-forhandlingerne nedsat med 92 procent i østlig Østersø og 60 procent i vestlig Østersø i forhold til 2019. Ligeledes er kvoten for sild i den vestlige Østersø i 2020 reduceret med 65 procent. Reduktionerne har lagt yderligere pres på fiskerne i Østersøen, der de senere år har oplevet væsentlige reduktioner af fiskemulighederne, særligt efter torsk.
Regeringen og et bredt flertal af folketingets partier afsatte den 20 februar 2020 10 mio. kroner til en kompensationsordning for torske- og sildefiskere i Østersøen.
Læs mere i fiskeriministerens pressemeddelelse.
Til artiklen i FiskeriTidende.dk ønsker Fiskeristyrelsen at knytte følgende:
- Kompensationsordningens formål er at kompensere de torske- og sildefiskere, som er særligt berørte af kvotereduktionerne for torsk i østlig Østersø og torsk og sild i vestlig Østersø i 2020, med henblik på at fastholde disse i fiskeriet.
- Kompensationsordningen er målrettet fiskere, der har en væsentlig del af deres indtjening fra Østersøen. Derfor er det et krav, at fiskerne har landet minimum 30 procent af deres samlede landinger i referenceperioden 2017-2019 i Østersøen.
- Baggrunden for 30 procents-kriteriet er at målrette de afsatte midler til de torske- og sildefiskere, der har en væsentlig del af deres indtjening i Østersøen og dermed er hårdest ramt af kvotereduktionerne i 2020. Formålet har således været at støtte de fiskere, der vurderes at være hårdest ramt og ikke at fordele de afsatte midler blandt alle fiskere.
- Kompensationsordningen har en minimumsgrænse for udbetalt kompensation på 15.000. kr. Baggrunden for minimumsgrænsen er, at begrænse omkostningerne til sagsbehandling, så flest mulige af midlerne går til støtte til fiskerne og den politiske målsætning om at fastholde folk i fiskeriet.
- Fiskeristyrelsen kan tilføje, at beregningsgrundlaget i den nye ordning tager udgangspunkt i licenser og dermed de potentielle fiskerettigheder – og ikke som i tidligere år et gennemsnit af faktiske landinger i en referenceperiode. Dermed er mulighederne for at støtte de særlige berørte fiskere blevet større, og der er som følge heraf samlet set ansøgt om et beløb, der overstiger den afsatte økonomiske ramme.
- Kompensationsmidlerne er blevet fordelt forholdsmæssigt blandt de ansøgere, som lever op til ordningens betingelser. Den økonomiske ramme rækker til i gennemsnit at udbetale disse ansøgere 48,5 procent af, hvad der maksimalt er mulighed for at opnå efter ordningens betingelser. Nogle ansøgere rammer dog loftet på 223.317 kroner i de minimis-kompensation.
Fiskeristyrelsen har i alt modtaget 120 ansøgninger om kompensation rettidigt. Heraf efterlever 86 ansøgninger ordningens betingelser, medens 34 ikke efterlever ordningens betingelser og står til afslag. Der udbetales kompensation for ca. 8,5 mio. kr.
Alle ansøgere har modtaget direkte besked om afgørelsen af deres ansøgning via e-boks.
På vegne af fiskerne undrede Fiskeritidende.dk sig over for det første en meget lang behandlingstid inden kompensationen blev tildelt. Derudover påpegede underdirektør Ole Lundberg Larsen ganske rigtigt, at ordningens krav om berettiget støtte på under 15.000 kroner ikke udbetales og kravet om landingsværdien fra Østersøen skulle udgøre minimum 30 procent (Fiskeriets organisation foreslog i sin tid 10%) i referenceperioden. Det har også skilt mange fiskere fra. En kompensation er selvfølgelig altid kærkommen i en sådan situation, men ordningen er ganske enkelt blevet udarbejdet for snævert og beløbet er ligeledes alt for lille. Fiskernes organisation håber derfor på en runde 2, hvor kompensationen kan komme flere fiskere til gode. Men det har Fiskeristyrelsen med denne sidst melding, nok ikke tænkt sig at gøre.
Nu kan man kun håbe på at politikerne træder i karakter.