Danmark eksporterede sidste år fisk og fiskeprodukter til en værdi af 19,8 mia. kr. Det er en stigning på 100 millioner kroner i forhold til året før, og værdien af den danske fiskeeksport har dermed ikke tidligere været så høj.
Værdien af eksporten er dog ikke et udtryk for fiskernes indtjening, der generelt ikke blev forbedret sidste år, hvor også importen steg med knap 700 mio. kr. til i alt 14,5 mia.kr sammenlignet med året før.
Det viser Fiskeristatistisk Årbog 2012, der også tegner et billede af et fiskeri, hvor priser og kvoter som altid har stor indflydelse på, hvordan fiskeriet udvikler sig.
Værdien af de samlede landinger faldt
Værdien af danske fiskerfartøjers samlede landinger (bruttoindtjeningen) faldt i 2012 med otte pct. til 2,9 mia. kr. Værdien af industrifiskeriet faldt med ca. 336 mio.kr, mens værdien af konsumfiskeriet – som er de fisk, vi spiser – steg med ca. 86 mio. kr.
Danmark eksporterede fisk og fiskeprodukter for 19,8 mia. kroner i 2012
De største ændringer i konsumfiskeriet var for landinger af sild og makrel, som er et fiskeri, der er koncentreret på få store fartøjer.
Bruttoindtjeningen af makrel faldt med ca. 159 mio. kr., mens bruttoindtjeningen af sild steg med ca. 275 mio. kr.
Reduktionen i bruttoindtjeningen for makrel kan næsten udelukkende forklares med en lavere pris, mens stigningen i bruttoindtjeningen for sild i større grad kan forklares med større landingsmængder.
Lave tobiskvoter
Priserne for andre vigtige konsumfisk var generelt svagt faldende, men blev i nogle tilfælde opvejet af større landingsmængder af fx torsk og rødspætte. Faldet i industrilandingerne kan hovedsageligt forklares med, at tobiskvoterne var ekstraordinært lave i 2012.
Samtidig viser statistikken også, at udviklingen med færre fiskerfartøjer fortsætter. I 2012 var der registret 2.744 fartøjer i den danske fiskeflåde mod 2.784 fartøjer i 2011. Heraf indgår hovedparten af de små fartøjer ikke i det kommercielle fiskeri.
Alene et udtryk for indtjeningen
Det er NaturErhvervstyrelsen, der udarbejder officiel dansk statistik på fiskeriområdet efter aftale med Danmarks Statistik.
Fiskeristatistisk Årbogs seks kapitler handler om fiskerflåden, fangster, landinger, akvakultur, forarbejdningsindustrien og udenrigshandlen.
Tallene fra Fiskeristatistisk Årbog er alene et udtryk for bruttoindtjeningen – og medregner ikke de udgifter, som dansk fiskeri har.
For at få et dækkende billede af omkostningsforholdene i dansk fiskeri henvises til Danmarks Statistiks publikationer ”Regnskabsstatistik for fiskeri” og ”Regnskabsstatistik for akvakultur”, der udkommer i uge 47 2013.
Du kan hente Fiskeristatistisk Årbog 2012 her.