Det er folketingsmedlem og fiskeriordfører Kristian Bøgsted (DD) fra Danmarks Demokraterne, der med et spørgsmål (nr. 583) til Fiskeriminister Jacob Jensen (V), ønsker at få svar på, »hvor stort et beløb der årligt bruges på forskellige former for overvågning og kontrol af de danske fiskere?«
Det har Fiskeritiende.dk fulgt op på med en samtale med Danmark Demokraternes fiskeriordfører Kristian Bøgsted (DD). Som ligeledes har bedt ministeren svare på, om det i længden er holdbart med kameraovervågning af fiskerne, når man ser på hvor stor en del af fiskerne, der har fået problemer med stresssymptomer og mistrivsel, netop på grund af overvågningen.
Disse konsekvenser af kameraovervågning kom fornyeligt frem i en undersøgelse foretaget af Syddansk Universitet (SDU), der her kom ind på følgevirkningerne af den elektroniske overvågning af bundtrawlfiskeriet / hummerfiskeriet i Kattegat for danske fiskere 2021.
Dette projet af SDU afdækkede processer og konsekvenser af at indføre nye kontrolforanstaltninger for fiskeriet i Kattegat med obligatorisk kameraovervågning af trawlfiskeriet. De nye kontrolforanstaltninger er gennemført for at nedbringe udsmid af små torsk fanget som bifangst i bl. a. jomfruhummerfiskeriet. Bifangstkvoter af torsk er en forudsætning for flere fiskerier i Kattegat og de langsigtede konsekvenser af et evt. overfiskeri er velkendte.
Denne overvågning, med dens psykiske konsekvenser har Kristian Bøgsted (DD) modtaget svar på fra fiskeriministeren. Jacob Jensen (V), der i et skriftligt svar forklarer, at et godt arbejdsmiljø for fiskerne er vigtigt for ministeren, og at han hilser rapportens bidrag til debatten velkommen.
»Forholdene omkring fiskernes arbejdsmiljø vil indgå som del af evalueringen af kameraprojektet, som jeg har valgt at fremrykke til oktober måned 2023. Jeg ser frem til en konstruktiv dialog med fiskerierhvervet herom,« skriver ministeren.
Du kan læse dele af SDUs konklusion her:
Resultaterne viste, at kameraer har indflydelse på arbejds-forholdene ombord. Fiskere føler sig stressede og magtesløse og bange for deres professionelle fremtid. De har mistet tilliden til regeringen, en tillid som er en vigtig bestanddel af den sociale kapital i Norden.
Kameraerne har påvirket fiskernes sundhed og trivsel. Flere har forladt fiskeriet angiveligt på grund af overvågningen, og de risici det medfører i form af sanktioner. En dialog med myndighederne bør påtænkes for at bidrage til gensidig forståelse, nedbringe dobbeltkontrol og sikre overensstemmelse mellem målrettet fiskeriregulering og de nødvendige kontrolforanstaltninger det indebærer.
Nu venter fiskeribranchen i spænding på fiskeriministerens svar på Kristian Bøgsteds (DD) spørgsmål, hvor meget det egentlig koster at kontrollerer de danske fiskere hver år.