Fiskeriet og rådgiverne er langt fra hinanden i forhold til fiskeriet i Østersøen.
På trods af at de nye estimater fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES)som går i retning af en lidt større kvote i 2023 end sidste år, har fiskerne kun hovedrysten til overs for de nye anbefalinger, det skriver Fiskeritidende.
Vi kan ikke bruge den til noget som helst. Det har meget lidt at gøre med virkeligheden at gøre. Der er et problem. Sidste år sagde ICES, at hvis fiskerne kun fangede 500 tons torsk i den vestlige Østersø i år, ville bestanden næsten eksplodere. Det er så ikke sket.
Det er derfor, jeg siger, at enten er det deres model, der er noget galt med, eller også er det naturen. Begge dele er meget bekymrende for fiskeriet, siger chefkonsulent i Danmarks Fiskeriforening, Michael Andersen til fødevarewatch.
ICES har ofte været i skudlinjen i forbindelse med fiskeriet i den danske del af Østersøen, der går fra den jyske østkyst til den østlige del af Østersøen, øst for Bornholm. For fiskebestandene har haft det særligt svært i de seneste år på trods af råd fra ICES, og især torsken har måttet holde for.
Ekstraordinært, har EU-Kommissionen har i efteråret foreslået, netop på baggrund af rådgivningen fra ICES, en markant reduktion i fiskeriet i den vestlige Østersø, her i blandt torsk, men også sild og laks skal reduceres i fangstmængde, hvis det stod til ICES, Dengang lød meldingen på en reduktion på 92 pct. for torsk i den vestlige Østersø, hvor kvoten nu hæves en anelse igen til 943 ton.