Selv skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, at danskerne i århundrede har drevet fiskeri og dermed sikret gode sunde fødevarer til landet. Men Brexit har skabt usikkerhed og forårsaget et markant kvote-tab for dansk fiskeri, som desuden udfordres af stigende brændstofpriser og en markant reducerede fiskbestande samt ikke mindst en trængsel på vores suverænt bedste fiskepladser, når igangsætningen af danske energi-øer og havvind-mølleparker, tager fart.
På baggrund af Folketingets partier, ved aftale den 16. december 2021, om udmøntning af Brexit-reserven besluttede, at nedsætte en fiskerikommission, skal Fiskerikommissionen nu komme med et bud på fremtidens fiskeri.
Her er regeringens udkast til en ny fiskerikommission
Folketingets partier er blevet præsenteret for et udkast til det kommissorium, der skal vise vejen for fremtidens fiskeri.
Du kan læse hele udkastet her.
Det skal undersøges, hvordan Danmarks fiskerierhverv fortsat kan udvikle sig efter Brexit, så fiskerierhvervet kan være økonomisk levedygtigt og bidrage til samfundsøkonomien samtidig med, at
klima og havmiljø beskyttes. Dette ekspertudvalg for fiskeriet, skal fremkomme med løsninger af fiskeriets strukturelle, økonomiske og miljømæssige udfordringer efter Brexit. Men også anbefalinger til, hvorledes fiskeriet kan udvikles til et stærkt og bæredygtigt samt økonomisk robust erhverv. Et erhverv der kan bidrage til Danmarks og EUs økonomi, Samt beskæftigelse i Danmarks fiskeriafhængige områder med klimamål, havstrategi samt en økosystembaserede hav-plan.
Klima- og miljøhensyn kommer i højsædet
Det fremgår også af udkastet til fiskeri-kommissoriummet, som regeringen har præsenteret for Folketingets partier, at der
lægges op til at dele kommissionens arbejde i to faser:
I første fase skal fiskeriet analyseres, og der skal opstilles visioner med udgangspunkt i de to målsætninger; »størst muligt samfundsøkonomisk udbytte af fiskeriet« og »mindst mulig påvirkning af økosystem og klima« – Bæredygtighed skal gå hånd i hånd med den grønne omstilling.
- I anden fase skal kommissionen så komme med en række anbefalinger til, hvordan disse visioner kan realiseres. De skal indeholde vurderinger af de biologiske og klimamæssige effekter.
- Dette arbejde forventer Regeringen er afsluttet senest med udgangen af 2023.
- Partierne i Folketinget har nu mulighed for at komme med bemærkninger til udkastet.
I anden fase af kommissionens arbejde formulerer kommissionen konkrete anbefalinger om virkemidler, der under hensyntagen til de eksisterende økonomiske rammer kan understøtte realiseringen af de opstillede visioner for fiskeriets tre segmenter – Virkemidlerne kan følgende.
- Udvikling af fiskerierhvervets indtjeningsmuligheder, herunder om der kan opnås højere værdi for de tilgængelige råvaremængder gennem nye forretningsmodeller, samt om de tilgængelige fiskeriressourcer kan udnyttes i højere grad.
- Finansiering og strukturforhold, herunder ejerformer, ejerskifte og generationsskifte i forhold til den nødvendige strukturudvikling og tilpasning i erhvervet.
- Regulering af fiskeriets udøvelse, redskabsregler mv.
- Incitamentsskabelse i form af f.eks. støtte eller målrettet regulering.
- Arealanvendelse.
- Forskning, udvikling og uddannelse, herunder fiskeriuddannelse og rådgivningsindsatsen.
- Forbedring af dataindsamling og simplificering af kontrollen.
Fiskerikommissionen skal ligeledes komme med anbefalinger til, hvorledes dansk fiskerierhverv, efter Brexit kan udvikle sig efter følgende målsætninger:
- Et økonomisk sundt og ressourceeffektivt erhverv.
- Et erhverv, som bidrager til den danske økonomi og beskæftigelse, specielt i de lokalområder hvor fiskeri-erhvervet er dominerende og kulturbærende.
- Et erhverv, der bidrager til Danmarks klimamål.
- Sikring af robuste økosystemer og biodiversitet.
- Sikring af bæredygtige bestande.
I kommissionens arbejde inddrages de relevante politiske og reguleringsmæssige rammer for fiskeriet, herunder EU’s fælles fiskeripolitik, havstrategidirektivet, anbefalingerne fra Ekspertgruppen for en Grøn Skattereform, NaturSkånsom, Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond (EHFAF), GUDP, Danmarks havplan og lukkede områder.
Sammensætning af Fiskerikommissionen ser således ud:
Fiskerikommissionen sammensættes af 10 medlemmer inklusiv en forperson. Medlemmerne udpeges ud fra deres personlige kapacitet og sagkyndighed inden for økonomi, finansiering, innovation,
fiskeriforvaltning, fiskeribiologi og fiskeriteknologi, hav-natur og klima.
Forpersonen for kommissionen udvælger de resterende ni kommissionsmedlemmer. Det foreslås, at følgende fagligheder repræsenteres i kommissionen:
- To eksperter inden for iværksætteri og fødevareudvikling.
- To eksperter inden for økonomi og finansiering.
- To eksperter inden for fiskeri, forvaltning og samfund.
- To eksperter inden for økosystemer.
- En ekspert inden for klima.