Det er formanden Svend-Erik Andersen for Danmarks Fiskeriforening DFPO, der i Fiskeritidende.dk »Formanden har ordet«, slår et slag for at kullerkvoten skal sætte
Han siger det er dybt kritisabelt, at fiskeriet skal opleve vanskeligheder, når fiskebestandene vokser, og de implementerede foranstaltninger faktisk har en positiv indflydelse på bestandene. Dette er præcis det man har set med kullerbestanden i år, og det kan ende med at bringe fiskeriet i en uheldig situation på grund af den overflod af fisk i havet. »Det er simpelthen noget juks«, understreger Svend-Erik Andersen.
For at forstå, hvad der er sket med kullerbestanden, er det afgørende at nævne, at den nåede sit lavpunkt i 2019, hvor Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) gav sin hidtil laveste anbefaling vedrørende fiskemulighederne for kuller. Politikere fulgte disse anbefalinger, og heldigvis er situationen nu vendt.
Op- og nedtur
Siden 2020 er kullerbestanden vokset med hele 500 procent. Dette er en ekstremt positiv udvikling. Udfordringen opstår, når man sammenligner denne vækst med udviklingen af fiskemulighederne. I den samme periode, hvor kullerbestanden er femdoblet, er kullerkvoterne kun steget med 64 procent. Og her ligger problemet.
DFPO formanden siger ligeud, at fiskerne bliver spillet helt ud ad banen, når fiskerimulighederne og fiskebestanden ikke følges ad. Og når misforholdet er så stort, som tilfældet er med kuller, så kigger man altså lige ind i et »choke-species problem«, der kan bremse fiskeriet.
Denne trussel må tages alvorligt, og DFPO formanden er ærligt talt bekymret og har været det i lang tid.
Behov for handling
Danmarks Fiskeriforening har for længe siden rejst denne sag både over for EU, ministrene og på Christiansborg. Politikerne har faktisk mulighed for at øge kvoten for kuller allerede i år. Dette er en kompleks opgave, men den skal forsøges.
Faktisk blev det for 10 år siden på dansk initiativ indarbejdet i EU-reglerne, at der kan handles i sådanne situationer. Det står klart i grundforordningen, at:
Er der en betydelig uoverensstemmelse mellem de fiskerimuligheder, der er fastsat for en bestemt bestand, og bestandens faktiske tilstand, kan medlemsstater med en direkte forvaltningsmæssig interesse sende Kommissionen en begrundet anmodning om, at den forelægger et forslag for at afhjælpe denne uoverensstemmelse…
Fiskeriformanden Svend-Erik Andersen mener derfor, at der skal handles. Han mener også, at kullersituationen bør tjene som en stærk påmindelse til politikerne, især EU-Kommissionen, om at de er forpligtet til at lytte til ICES, når de anbefaler markante stigninger i kvoterne. Fiskebestande og fiskemuligheder skal følge hinanden, hvis fiskeriet skal forblive både rentabelt og bæredygtigt – noget, som alle har interesse i.