Fiskeriformænd opfordrer nu fiskerne til at tage biologer med

Fiskeriformænd opfordrer nu fiskerne til at tage biologer med

Det er fiskeriformændene Kim Kær Hansen (Kreds Øst) og Thomas Thomsen (Bornholms & Christiansøs Fiskeriforening) samt Allan Buch(Bælternes Fiskeriforening) der i en klumme i FiskeriTidende nu opfordre fiskerne »Tag nu de biologer med«.

Avisen skriver, at der stadigvæk er efterdønninger efter DR Nyhederne bragte biologernes udregning om discard af 1300 tons torsk i Østersøen, hvilket faldt flere fiskere for brystet og som resulterede i at flere fiskere sendte DTU medarbejdere i land.

Biologernes problemer med at finde erhvervsfiskere, der gerne vil have dem med ud på fiskeriet, bliver større og større. Men konsekvensen af at medarbejdere fra DTU ikke kan komme på fiskeri, så mangler den helt afgørende bestandsvurdering fra det almindelige fiskeri og kvotefastsættelsen bliver som følge deraf.

Derfor opfordre de tre fiskeriformænd nu til at fiskerne igen tager biologerne med ud. Kim Kær Hansen siger som næstformand i DFPO, i en kommentar, »at han godt kan forstå at mange fiskere er blevet møgsure, for nu at sige det ligeud. Vi kan også af og til være nervøse for, hvordan de data som indsamles fra fartøjerne bliver brugt, og vi er bestemt ikke glade for alle resultaterne.»

Som skræmmeeksempel ridser Kim Kær Hansen en situation op overfor FiskeriTidende, hvor man risikerer at discarden i torskefiskeriet vurderes ud fra nogle få ture med rødspættefiskere, der måske smider begge de torsk de fanger ud igen. Discardprocenten bliver derefter sat til 100.

Helt så galt går det forhåbentligt ikke, men eksemplet skulle gerne sætte en tyk streg under vigtigheden af, at biologer fra DTU igen skal med ud på fisketurene efter torsk.

For at forsvare biologerne, henviser de tre fiskeriformænd til den kendsgerning, at det omkring DR´s indslag ikke var biologerne der havde taget kontakt til DR, men omvendt. Hvorfor DR Nyhederne og journalisten ikke valgte at fortælle hele historien om systemets manglende vilje til at lade fiskerne bruge redskaber, der udgår at fange de små fisk, står hen i det uvisse. Men fakta er, at også biologerne gerne havde været dette mediecirkus foruden.

Slutteligt opfordre fiskeriformændene alle medlemmer til atter at tage biologerne med ud og sejle. »Husk på, de er ikke med som hverken politi eller kontrol, men er med for at hjælpe md at etablere et stabilt vurderings-grundlag for erhvervet.«